Startsida - Nyheter

Lydia Cacho söker asyl i USA

Den mexikanska journalisten och aktivisten Lydia Cacho söker nu asyl i USA. Hon berättar om hur den mexikanska staten inte har klarat av att garantera hennes säkerhet i Mexiko.

Det var i somras, den 21 juli 2019, som två män tog sig in i Lydia Cachos hem, förgiftade hennes två hundar och stal hennes datorer och hårddiskar.

Lyckligtvis hade hon säkerhetskopior i tryggt förvar. Hon misstänker att det är samma människor som var på väg att döda henne 2005 när hon publicerade en bok där hon avslöjade det kriminella nätverket bakom kidnappning och sexuella brott mot barn och kvinnor där höga politiker, affärsmän och poliser var inblandade.

Det är inte första gången som Lydia Cacho måste lämna Mexiko. Hennes grävande journalistik om sexuella brott mot barn och kvinnor har utsatt henne för stora faror.

I boken Los demonios del Edén, Edens demoner, avslöjade hon hur små barn, flickor och kvinnor såldes och köptes av kriminella nätverk som agerade med hjälp av höga tjänstemän och korrupta politiker. Lydia startade ett hem och en stiftelse för att ta hand om offer för trafficking och för att stödja förföljda journalister.

Lydia Cacho överlevde 2005 tack vare hennes stora nätverk där Danielle Mitterrand, den franske presidenten François Mitterrands änka, och flera höga dignitärer ingick. Den mexikanske presidenten fick ett telefonsamtal som fick honom att agera direkt och han förmådde förövarna att lämna tillbaka Lydia Cacho där de hade kidnappat henne. Från 2005 tills nu har Lydia Cacho levt på hemlig adress och haft säkerhetsvakter, men det stoppade inte den senaste attacken mot henne i somras.

Den förre guvernören i Puebla Mario Marín Torres, den förre polischefen Adolfo Karam Beltrán och affärsmannen José Kamel Nacif Borg, som beställde hennes död, är nu efterlysta, men i Mexiko är det är lätt att gömma sig med hjälp av pengar och kontakter.

Lydia Cacho har fått stöd av Amnesty, Reportrar utan gränser och Penklubben. 2008 blev hon den svenska Penklubbens Kurt Tucholsky-stipendiat. Tucholsky var en tysk-judisk författare som levde i exil i Sverige under några år. Priset är instiftat för att ge en förföljd författare möjligheter att skriva och verka i trygghet.

Jag träffade henne under hennes vistelse i Sverige och hon berättade för oss alla hur det kändes att gå omkring utan vakter och utan att behöva se vem går bakom henne. Priset för hennes arbete är högt. Hon har offrat familjebildning och privatliv. Det är inte många som klarar av att leva på hennes villkor.

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har också uttryckt sitt stöd till Lydia Cacho och kräver att Mexiko garanterar hennes säkerhet. I Mexiko, under presidenten Lopez Obradors första tio månader av regering, har mer än 118 kvinnliga journalister blivit attackerade och flera internationella nätverk kräver att Mexiko ska tillämpa de avtal som landet har undertecknat.

I Mexiko och Colombia mördas journalister, fackföreningsledare och miljöaktivister i stor omfattning. Flera polisbefäl och politiker är korrupta och tjänar de stora företag som inte vill att deras agerande ska avslöjas. Där ingår kemiföretag som dumpar avfall i floder och havet, gruvföretag som använder barn som arbetskraft och flera andra.

Många som såg Mexikos president Lopez Obrador som en annorlunda politiker är nu besvikna och säger att han klarar inte av att förvandla Mexiko till ett transparent samhälle. Att korruption och svågerpolitik har skapat ett samhälle där de fattiga inte har något skydd mot etablissemanget.

Lopez Obrador säger att Lydia Cacho är välkommen tillbaka till Mexiko men det är få som tror att han och hans regering kan garantera hennes säkerhet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV