Startsida - Nyheter

Anna-priset till Fanny Ovesen

På torsdagen invigdes Stockholms feministiska filmestival. I samband med invigningen tilldelades Fanny Ovesen Anna-priset för filmen Laura. Priset överlämnades av kulturminister Amanda Lind (MP).

– Anna-priset är i mina ögon det häftigaste priset som går att få i Sverige. Jag gör film för att jag hoppas synliggöra normer, trigga diskussion och i detta fall – påverka unga vuxna. Det betyder otroligt mycket att Anna-prisets jury styrker att denna förhoppning inte bara finns i mitt eget huvud, utan att jag faktiskt har ett angeläget projekt med potentiell genomslagskraft, säger Fanny Ovesen.

Motivering:

Med en stark och egen röst gestaltar årets vinnare av ANNA-priset hur etablerade könsmaktsnormer direkt verkar diskriminerande mot kvinnor och flickor, både på det objektiva och subjektiva planet. Årets vinnare har en klar förankring i en feministisk tematik där unga kvinnors rätt till handlingsutrymme skildras med ett eget formsäkert filmspråk och ett expressivt, djärvt och tonsäkert filmberättande.

På ett givet sätt berörs artikel 5 och 10 i Kvinnokonventionen. Artikel 5 slår fast att samhället och medborgare har ansvar för att ändra stereotypa könsroller som grundar sig på seder och bruk om det ena könets underlägsenhet. För att kvinnor och män ska ha samma möjligheter att bli fria från diskriminering, säger artikel 10, att förtryckande strukturer måste synliggöras och motverkas genom utbildning.

Därför går årets ANNA-pris till Fanny Ovesen för ett projekt där diskriminering och objektifiering upplevs samtidigt som filmens huvudperson kämpar för sin rätt till egenmakt.

I juryn: Helene Granqvist (ordförande), Ylva Gustafsson och Johanna Ginstmark från WIFT, Gerda Larsson från stiftelsen Chelha, Anette Mattsson, vd Filmregion Mälardalen, producenten Jessica MacDowall, samt Charlotta Huldt Ramberg och Aase Smedler från UN Women nationell kommitté Sverige.

Fanny Ovesens She-pack visas på festivalen tillsammans med ytterligare fem kortfilmer den 3 mars.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV