Åtta år efter Utøya

Gaute Børstad Skjervø var 16 år och förtroendevald ledare i socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF för sitt län när han överlevde terrordådet mot förbundets sommarläger på Utøya 2011. Han betonar att dådet var politiskt i en intervju med Dagsavisen, som konstaterar att den förändring som många hoppades på uteblev: ”Det blev inte fler rosor. Vi fick mer hat, hets, uppenbar rasism.”

Børstad Skjervø beskriver i intervjun hur han de första dagarna var rädd för att det skulle finnas fler gärningsmän, att det skulle komma fler angrepp.

– Nu vet jag att han var ensam om handlingen, men inte om att tycka det han tycker. Det finns tusentals som honom därute, som hatar allt det jag står för. Det är alltför många som inte inser hur farligt det är, säger Gaute Børstad Skjervø till Dagsavisen.

Feministiskt initiativ (Fi) Oslo delar den uppfattningen, och skriver i ett uttalande att kvinnoförtryck och motstånd mot jämlikhet var centrala drivkrafter bakom terrordådet:

”Tyvärr har terroristens tankegods bara fått större godkännande. Muslimhets, rasism och kvinnohat har blivit vanligare inom den offentliga hälso- och sjukvårdssektorn. Det som var extrema åsikter 2011 är nu på god väg att bli accepterat.”

I uttalandet pekar på mediers ansvar för en missvisande debatt, som ställer feminister på samma nivå som rasister och antifeminister.

”Det räcker med att en person tror på terroristens konspirationsteorier och väljer att agera därefter, för att högerextrem terror ska drabba oss igen. Vi kommer ihåg offren bäst genom att slåss för vad de stod för. Jämlikhet, mångfald och ett samhälle med plats för alla. Vi glömmer aldrig”, skriver Fi Oslo.

Två män i tjugoårsåldern greps på måndagen av polis misstänkta för att ha sprejat hakkorset på minnesmärket i Tønsberg, söder om Oslo. Hakkorset tvättades bort under dagen och på kvällen hölls en minnesstund vid på platsen.

I Sverige presenterade Teskedsorden nya projektet Radikalisering och demokrati: att lära av Utöya som inleds i höst med utgångspunkten att demokrati och mänskliga rättigheter aldrig kan tas för givna.

”I dag är det 8 år sedan 69 politiskt engagerade unga miste livet på Utöya den 22:a juli 2011. Utöya var ett terrorattentat mot demokrati, jämställdhet och öppenhet. Vi hedrar deras minne genom att tydligt och envist fortsätta stå upp för alla människors lika värde” skriver Teskedsorden på sin Facebook-sida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV