Nyheter

Bara en procent av biståndet går till feministerna i syd

Under de senaste två åren har regeringar och internationella institutioner meddelat nya åtaganden motsvarande cirka en miljard dollar, för att stödja jämställdhet mellan könen globalt. Europeiska unionen och FN:s gemensamma Spotlight Initiative toppar bistånden för jämställdhet med 500 miljoner euro.

Detta uppfattar skribenterna från Association of Women’s Rights in Development (Awid) som positivt, i sin artikel i the Guardian. Men de understryker att de senaste siffrorna från 2016–2017 visar att enbart en procent av allt könsfokuserat stöd går till kvinnoorganisationerna.

Merparten av dessa pengar har däremot gått till internationella organisationer, just de organisationer som är baserade i givarländerna, snarare än till de feministiska grupper som leder sina egna, kontextspecifika lösningar. Jämställdhetskampen i syd drivs allt mer av feministiska rörelser, konstaterar Awid som menar att bistånden ska därför gå direkt till feministiska organisationer. ”Nu är det dags för handling. Biståndsgivarna måste engagera feministiska rörelser som likvärdiga partner”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV