Barnomsorg på obekväm arbetstid ingen rättighet

Barn med föräldrar som arbetar utanför normal kontorstid har inte rätt till anpassad barnomsorg. Den slutsatsen drar Sveriges yrkesmusikerförbund (Symf) sedan Skolinspektionen fattat beslut i ett ärende som förbundet drivit mot Huddinge kommun.

Symf-medlemmar har vid upprepade tillfällen uppmanats av både tjänstemän och politiker i kommunen att lösa sin familjesituation genom att välja yrke efter barnomsorg, säga upp sig eller flytta till en annan kommun. Ett brott mot skollagen menar Symf, men enligt Skolinspektionens tolkning saknas stöd i lagen för att kräva ändring av Huddinge kommuns beslut.

”Skollagen framstår i detta sken som både svag och oanvändbar. Den ger också utrymme för godtycke och orättvisa. Det som gäller i en kommun gäller inte alls i en annan!”, skriver Symf i ett pressmeddelande.

– Vi ville veta om lagen ger våra medlemmar samma villkor som andra yrkesverksamma, på normala kontorstider, eller om anställda i konserthus och operor måste välja mellan sitt yrke och barnets bästa, säger Gunnar Jönsson, förbundsordförande för Symf, som menar att det är orimligt att förvärvsarbetande och skattebetalande föräldrar kan behöva betala nästan hela sin månadslön för privat barnomsorg, medan föräldrar som arbetar dagtid, måndag-fredag, omfattas av hela barnomsorgsgarantin.

– Det är en kränkning och begränsning av grundläggande medborgerliga rättigheter att inte ha möjligheten att fritt välja det yrke man vill utöva och kombinera det med rätten till ett fungerande familjeliv, säger Anna-Karin Simlund, Symfs vice ordförande.

Symf kräver nu att regeringen tar ansvar och moderniserar skollagen så att alla barn i Sverige ha rätt till barnomsorg, oavsett vilket yrke deras föräldrarna utövar:

”Barnkonventionen ska bli svensk lag i Sverige i januari 2020 och innan dess måste skollagen anpassas så att barnens bästa sätts framför enskilda kommuners ovilja att ge adekvat och anpassad barnomsorg till sina invånare.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV