Bättre värld med mikrohandlingar

I samband med Scenkonstbiennalen i Sundsvall och Härnösand 14-19 maj lanseras Micro action movement, den första appen av sitt slag, som ska hjälpa alla att bidra till en bättre värld. Bakom appen står Settings – en plattform för normkreativitet, kunskapsutbyte och inspiration som skapar verktyg för förändring – som kommer att finnas på plats under biennalen.

– Vi möter dagligen människor som är frustrerade över det hårdnande samhällsklimatet. Det gäller även inom scenkonsten vilket #metoo visade med all önskvärd tydlighet. Människor vill göra något åt situationen, men vet inte var de ska börja. Med appen vill vi hjälpa dem på traven och peppa dem som redan är engagerade”, säger Rebecca Vinthagen, arbetsledare på Settings, i ett pressmeddelande.

Appen kan laddas ner kostnadsfritt på App store eller Google play och innehåller för närvarande hundratals vardagshandlingar att öva på. Att säga ifrån när du hör ett rasistiskt eller sexistiskt skämt, kärleksbomba någon som står upp för alla människors lika värde, sätta upp prideflaggor kvarteret eller plastbanta är några exempel. Tanken är att appen ska fortsätta utvecklas, och användare ska kunna svepa fram dagens handling när hen öppnar den på morgonen. I ett personligt arkiv sparas genomförda handlingar.

– Vi vill skapa en rörelse av mikrohandlingar och en mötesplats för personer som vill bidra till en mer rättvis värld. Vår förhoppning är att många kommer att tycka att appen är ett kul och inspirerande sätt att göra förändring. Enkla vardagshandlingar kan kännas så små, men om vi är många som gör dem samtidigt kan vi skapa storverk, säger Rebecca Vinthagen.

Bland de som samarbetat med Settings för att ta fram förslag till mikrohandlingar finns: A-märkt, Artmovement, Clowner utan gränser, Dotterbolaget, Fatta, Freezone, Friends, Giving people, Greenpeace, Högdalens skateboardförening, IKFF, Konstkollektivet Ful, Kvinna till kvinna, Kvinnors byggforum, Make equal, Män, Nattskiftet, Peaceworks, Popkollo, Raoul Wallenberg academy, Refugees welcome, RFSL Newcomers, RFSU, Rättviseförmedlingen, Röda korset, SFQ, Skolidrottsförbundet, Stiftelsen 1000 Möjligheter, Streetgäris, Svenska freds- och skiljedomsföreningen, Sveriges ungdomsråd, Teskedsordern, Utopia, Unga på landsbygden, Vardagens civilkurage, Öfa-kollektivet och Ögonblicksteatern.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV