I veckan väntas beslut från Idrottens skiljedomstol i frågan om hyperandrogena kvinnor ska tvingas medicinera för att få ner sin naturliga testosteronhalt för att få tävla inom vissa friidrottsgrenar. På måndagen anlände den sydafrikanska löparen och flerfaldiga OS-medaljören Caster Semenya till domstolen Lausanne i Schweiz. Hon är en av de som skulle drabbas om Internationella friidrottsförbundet (IAAF) får gehör för sina krav på nytt regelverk. IAAF anser att det handlar om ”rättvisa tävlingsförutsättningar” och har argumenterat att det råder en snedrekrytering då det enligt IAAF är 140 gånger vanligare med förhöjda testosteronnivåer bland kvinnor som elitidrottar än bland kvinnor i övrigt. IAAF:s ordförande Sebastian Coe sade att beslutet har stor betydelse:
– De regler som vi inför är till för att skydda den öppna och rättvisa tävlingens okränkbarhet, säger han till nyhetsbyrån AFP då han under måndagen anlände till domstolen.
IAAF har hänvisat till tester som de låtit genomföra och som pekar på vissa fördelar med förhöjda testosteronnivåer, men trots att friidrottsgrenar som släggkastning och stavhopp har visat på större fördelar ingår inte dessa grenar i de IAAF vill ska ingå i kravet om medicinering. Kritiker anser att IAAF:s föreslagna regelverk inte skapar rättvisa förutsättningar utan snarare är rasistiska då de slår mot flera framgångsrika löpare från Syd som Caster Semenya. Sydafrikas friidrottsförbund stöttar Semenyas rätt att tävla utan medicinering:
– Hela veckan kommer att bli viktig. Självklart kommer bevisläget att utvärderas och bedömas mot slutet av den här veckans process, säger Norman Arendse från förbundet.
I en debattartikel i the Guardian menade Katrina Karkazis och Rebecca Jordan-Young att IAAF:s nya regelverk – som var tänkt att börja gälla i november förra året men som har skjutits upp i väntan på domstolens beslut – inte har stöd i de undersökningar som har gjorts: ”Det är en reglering för att exkludera kvinnor från medeldistanstävlingar där kvinnor från det globala syd har utmärkt sig i årtionden.”