Ryggradsdjuren i skogen har i genomsnitt halverats från 1970 till 2014, enligt en ny rapport från Världsnaturfonden (WWF). Allra störst är minskningen av antalet djur i populationerna som lever i de tropiska skogarna som exempelvis Amazonas regnskog, visar rapporten Below the canopy (Under himlavalvet).
– Den snabba minskningen av det genomsnittliga antalet djur i populationerna i skogen de senaste decennierna är ett akut varningstecken. Nu behöver vi beslutsfattare som tar krafttag för att skydda djur och natur. Och inte minst måste de se till att de får vara kvar även i framtiden, säger Vicki Lee Wallgren, chef för skog och arter på Världsnaturfonden WWF Sverige, i ett pressmeddelande.
WWF efterlyser, förutom det arbete som pågår med utbredning av skogstäcket inom ramverket Post 2020, åtgärder för att bevara skogens mångfald. Och enligt den nya rapporten kan rätt åtgärder öka bestånden av ryggradsdjur igen:
”Trots den globala minskningen av antalet ryggradsdjur finns det hopp. Det krävs ofta insatser på många olika plan, exempelvis att låta skogen generera nya träd av sig själva, jobba med ursprungsbefolkningarna för att minska överutnyttjandet av djur och växter och genom att få stopp på invasiva arter i skogarna.”