Nyheter

Bostadstillägget höjs – men bara för ålderspensionärer

Regeringens beslut innebär att personer som har sjukersättning – ofta till följd av kroniska sjukdomar, arbetsskador, olyckor eller funktions­nedsättningar – går miste om den absolut största ökningen av bostadstillägget som skett. Detta trots att de har en lägre snittinkomst och i genomsnitt en 40 procent högre boendekostnad än pensionärerna.

– Det här är en skandal. Det är i och för sig bra att regeringen förbättrar för ålderspensionärer, men det är obegripligt varför de undantar de med sjukersättning, säger Mikael Klein, intressepolitisk chef på organisationen Funktionsrätt Sverige som samlar 44 funktionsrättsförbund, till tidningen Dagens arena.


Redan åsidosatta

Hittills har reglerna för bostadstillägget varit lika för alla som är berättigade till det, pensionärer och de med sjukersättning. Den med högre hyra har fått ett högre tillägg, som är en procentuell del av bostadskostnaden upp till 5 600 kronor. Vid årsskiftet höjs den maxnivån till 7 000 kronor – men enbart för pensionärer. För dem höjs även inkomstgränsen för när det går att få bostadstillägg till cirka 21 000 kronor.

– Det är chockerande att regeringen nu aktivt gör en åtskillnad i lag, som gör att personer med funktionsnedsättning blir än mer åsidosatta, säger Mikael Klein.

Det är 190 000 personer med en genomsnittlig ersättning på 11 100 kronor – före skatt, 8 600 netto (60 000 får den absolut lägsta nivån på 7 600 efter skatt) som undantas från höjningen.


Inget svar från ministern

Tidningen Hem och hyra har räknat på den ekonomiska utvecklingen från det att sjukersättningen infördes 2003. Garantiersättningen och bostadstillägget har höjts med 27 procent, prisindex med 21. Samtidigt har både hyror och löner sprungit iväg med 47 respektive 52 procent. Dessutom betalar de med sjukersättning högre skatt på grund av jobbskatteavdragen.

Hem och hyras exempel visar att den med sjukersättning betalar 810 kronor mer i skatt per månad jämfört med en pensionär och 740 kronor mer än en löntagare på inkomsten 9 800 kronor. Både Dagens arena och Hem och hyra har sökt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi för en intervju angående regelförändringarna. Ministern har avböjt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV