Brett politiskt stöd bakom regnbågsflaggning i Sundbyberg

Samtliga partier utom Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna slöt upp bakom initiativet, som har sin bakgrund i att flaggan ifrågasatts på andra håll i landet. I ett gemensamt pressmeddelande konstaterar partierna som röstade ja till falggning att Sundbyberg arbetar aktivt för att bli en mer hbtq-vänlig stad, och tidigare har hissat regnbågsflaggan i samband med prideveckan i Stockholm.

– Jag är väldigt glad över att vi fick ett så brett stöd för det här. Det handlar om att visa på allas rätt att leva tryggt i Sundbyberg, oavsett sexuell läggning och könsidentitet. Samtidigt är det såklart beklagligt att SD och KD inte är med på det tåget, säger Moisés Ubeira, oppositionsråd (V).

Moderata oppositionsrådet Axel Conradi säger:

– Sundbyberg arbetar varje dag för att bli en stad som står upp för alla människors rättigheter. Regnbågsflaggan symboliserar detta på ett bra sätt.

Och får medhåll av Peter Schilling (S), Stefan Bergström (C) och Johan Storåkers (L):

– I Sundbyberg arbetar vi varje dag för värna alla människors rättigheter att leva med och älska vem de vill. Att hissa regnbågsflaggan är ett bra sätt att visa vad vi står för.

Miljöpartiet och Moderaterna vill, enligt lokaltidningen Mitti, gå längre och föreslår i en motion till kommunfullmäktige att regnbågsflaggan ska hissas av kommunen varje månad året om.

Företrädare för SD och KD förklarar för Mitti att de anser att regnbågsflaggningen är alltför politisk, såväl som onödig och i strid mot lagstadgad objektivitetsprincip.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV