Startsida - Nyheter

Caster Semenya ritar om idrottsvärldens könskarta

Domen från Court of arbitration for sport (CAS) att sydafrikanska friidrottaren Caster Semenya måste medicinera ner sina testosteronnivåer för att få delta i tävlingar mot andra kvinnor, trädde i kraft på onsdagen. Sedan dess har internationella friidrottsförbundet IAAF följt upp med informationen att Semenya, som är mästare i sprintlopp på 400-1 500 meter, får tävla mot män på de distanserna, och mot både män och kvinnor i alla andra grenar, om hon så skulle önska, rapporterar Pink news.

Den 3 maj vann Caster Semenya guld på 800 meter i Doha, och det fanns förväntningar att hon efter den tävlingen skulle meddela att hon drar sig tillbaka. Några sådan planer har Semenya inte:

”Om en mur placeras framför mig hoppar jag över den. Jag kommer att fortsätta njuta av livet och leva det. Jag kommer att fortsätta träna och springa. För mig är ingenting omöjligt.”

Det finns elitfriidrottare som stödjer Semenya, men också de som välkomnar domen. Oavsett ståndpunkt kastar uteslutningen av Caster Semenya ljus på idrottsvärldens skarpt tvåkönsnormativa indelning.

Filosofen Torbjörn Tännsjö menar nu att idrotten behöver hitta nya sätt att dela upp de tävlande. På DN Debatt föreslår Tännsjö en könsneutral uppdelning som utgår från idrottarnas direkta fysiska förutsättningar, och jämför med boxningens viktklasser. Han skriver:

”Här finns utvägen för idrottsrörelsen, om dess företrädare vill rädda sporten och fortsatt bereda en plats för kvinnor som önskar delta på jämlika villkor.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV