Deidre Palacios ny ordförande för RFSL

RFSL valde Deidre Palacios till ny ordförande vid helgens kongress i Borås, och hen efterträds på vice ordförande-posten av Frank Berglund.

– Det är ett fantastiskt förtroende som jag ska förvalta väl. Nu vill jag fortsätta utveckla RFSL:s unika position i samhället och dess kraft att förändra, säger Deidre Palacios i ett pressmeddelande.

I fokus för Palacios uppdrag står en ny könstillhörighetslag, rättigheter för intersexpersoner, fortsatt arbete med asyl och migration samt familjepolitik. Hen har bland annat varit med och utformat RFSL:s antirasistiska handlingsplan och antidiskrimineringspolicy.

– Vi behöver en organisation där alla kan känna sig sedda och viktiga, där vi tar tillvara på alla kunskaper, erfarenheter och kompetenser. Så blir vi en enad och stark rörelse för förändring i Sverige och i världen, säger Deidre Palacios.

RFSL-kongressen antog ett uttalande om behovet av ett tredje juridiskt kön för att synliggöra och bekräfta ickebinära, vars könsidentitet varken är man eller kvinna, men också som rättighet för intersexpersoner. 2017 föreslog utredningen Transpersoner i Sverige - Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor att möjligheten till ett tredje kön skulle utredas. Kongressen kräver nu att detta sker:

”RFSL fördömer att en ny könstillhörighet dröjer. En utredning om tredje juridiskt kön kan genomföras parallellt med att införa de förslag som nu ligger på bordet gällande en ny könstillhörighetslag. Ett tredje juridiskt kön är i dag redan infört i flera länder, såsom till exempel Island, Nya Zeeland, Nederländerna, Pakistan samt enskilda delstater i USA. Det är dags att även Sverige erkänner ickebinära personers existens.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV