Demonstration i solidaritet med folkliga protester i Chile

Sergels torg i Stockholm fylldes med demonstranter som kräver att undantagstillstånden i Chile hävs, att militär lämnar gatorna och att president Sebastian Piñera avgår. Människor samlades på torsdagen på flera håll i Sverige och många länder omvärlden till en global manifestation i solidaritet.

Stödet för de folkliga protesterna mot ekonomisk ojämlikhet och urholkad välfärd, med slagord som ”basta ya” (nog nu), omfattade inte bara massdemonstrationerna som fortsätter runt om i Chile. Solidaritet uttrycktes även med demonstranterna i Libanon, Haiti, Ecuador och, inte minst, kurderna som attackeras i Rojava. Kamperna förenades i samma anda som när den kurdiska manifestationen på Sergels torg häromdagen omfamnade de inledande manifestationerna mot våldet mot demonstranterna i Chile när de saknade polistillstånd.

Oron för vad som pågår i Chile är stor efter vittnesmål om att gripna demonstranter utsatts för övervåld, tortyr, sexuella övergrepp och mord. FN:s människorättskommissionär Michelle Bachelet har krävt en oberoende utredning, och Amnesty international vädjar till Piñera att uppfylla sina åtaganden gällande mänskliga rättigheter.

Amnesty ser ”en estremt hård reaktion från staten” som en röd tråd i de senaste tidens massmobiliseringar i Beirut, La Paz, Quito, Barcelona och Santiago, men också i samband med protester i fler länder, och beklagar att det i många fall har resulterat i allvarliga kränkningar.

50 svenskchilenare riktar skarp kritik mot hur svenska medier skildrar den politiska konflikt som pågår i Chile, i en debattartikel på Dagens arena</em</a>>.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV