Brasilien, Ungern, Indien, Polen och Turkiet är exempel på länder som rör sig i riktning mot diktatur, i den våg av demokratisk tillbakagång som pågår just nu. Det visar en ny studie från V-Dem-institutet vid Göteborgs universitet. Forskarna, biträdande lektor Anna Lührmann och professor Staffan I Lindberg kallar de demokratiska bakslagen för autokratisering. Tillsammans har de genomfört den första studien av alla autokratiseringsperioder från 1900 fram till i dag.
– Fler demokratier än någonsin tidigare är på tillbakagång, och 60 av de 75 demokratier som någon gång genomgått autokratisering har blivit diktaturer, säger Anna Lührmann.
I studien används data från Varieties of democracy, V-Dem, som är världens största forskningsdatabas över demokrati och demokratisk utveckling. Den innehåller 450 indikatorer på demokrati och presenterar ett 50-tal index som rör sådant som yttrandefrihet och val, juridiska systems oberoende samt frihet för medier och civilsamhälle.
2017 visade 22 länder tendenser på att demokratin håller på att försämras och det som just nu pågår är den tredje, stora perioden av autokratisering i modern tid. Medan tidigare perioders demokratiska bakslag har föregåtts av militärkupper och hastigt införande av enpartistater präglas den nuvarande av att processerna går långsamt och sker diskret med utdragna politiska spel. I 33 av 47 episoder av autokratisering i länder där demokratin är under försämring sedan 1994, är det enligt studien folkvalda politiker som bit för bit underminerar det demokratiska styret.
– De urholkar demokratin genom att gradvis ta över makten över media och civilsamhälle och genom att till exempel göra det svårare att genomföra fria och rättvisa val. Korruption kan vara ett medel som används men det är långt ifrån det enda. De använder också ofta hot om våld och falska juridiska processer, liksom lagstiftning mot vissa organisationer till exempel, säger professor Staffan I Lindberg.