Dolores Huerta gripen vid protest för hemtjänstarbetare

Medborgarrättsaktivisten och arbetarledaren Dolores Huerta greps förra veckan i Fresno, Kalifornien. Detta i samband med en protest där hon tillsammans med fackförbundsrepresentanter krävde löner som går att leva på för anställda inom hemtjänsten, rapporterar LA Times.

Hundratals demonstranter från servicefacket SEIU, som organiserar anställda inom hemtjänst, vårdboenden och gruppboenden, hade samlats till protest i samband med ett kommunstyrelsemöte. Många av demonstranterna har enligt LA Times inte fått någon lönehöjning på över tio år. 89-åriga Huerta greps tillsammans med ytterligare sju personer, anklagade för att inte ha hörsammat polisens instruktioner om att skingra samlingen.

Enligt Tony Botti, talesperson för Fresno-polisen, släpptes sammanlagt sex av de åtta gripna, inklusive Huerta, efter att ha registrerats för förseelsen, medan två kvarhållits, bland annat för att ha gjort motstånd mot gripandet. Protesten fortsatte.

Dolores Huerta är medgrundare av jordbruksarbetarförbundet och myntade uttrycket ”Si, se puede” eller ”Yes, we can”. Hon har fängslats och misshandlats många gånger under sin livstid, och sade till reportrar efter frigivningen att hon kommer fortsätta protestera och hoppas att fler ledare ska stå upp för arbetares rättigheter, och att hemtjänstens anställda förtjänar att behandlas bättre. 17 000 personer i Fresno är beroende av deras arbete.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV