Dom som friar hetsåtalade nazister överklagas

Domen som överklagas gäller händelser i samband med nazistiska NMR:s demonstration i Göteborg under pågående bokmässa den 30 september 2017. I tingsrättsdomen från den 25 oktober döms fem personer för våldsamt upplopp, och två personer för ohörsamhet mot ordningsmakten, medan åtalet för hets mot folkgrupp ogillas i sin helhet.

Tingsrätten skriver i domen att uppgifterna om vad som hänt på platsen i stora delar samstämmiga och att bedömningen därför främst handlar om den juridiska bedömningen, med grund i tryckfrihetsrättsliga regler, samt medborgerliga fri- och rättigheter.

Varken NMR:s valda symbol tyrrunan eller klädsel, utrustning och tal utgör hets mot folkgrupp enligt tingsrätten. Det kan däremot ropandet av ”hell seger” under vissa omständigheter, menar tingsrätten, men även om orden förekommit under demonstrationen saknas bevis för vem som ropat detta. Vidare anser tingsrätten att:

”...det samlade intrycker av demonstranternas agerande på platsen inte är sådant att det inneburit ett tydligt förknippande med nationalsocialistiska rörelser under 1930- och 1940-talen som åklagaren gjort gällande. Det kan inte heller bedömas som hets mot folkgrupp att offentligt ge uttryck för en tillhörighet med eller en sympati för NMR.”

Åklagaren vill nu att hovrätten ska pröva huruvida NMR:s egen ställning som nazister är tillräcklig för att anses vara hets mot folkgrupp, rapporterar Sveriges radio. Detta oavsett om det för tankarna till 1930-talets nationalsocialism eller inte.

– Man får se mer på vad NMR själva står för i dag och att det räcker för att bedöma de som en rasistisk organisation och vad som följer med det, säger Jonas Martinsson, kammaråklagare som med en dags marginal lämnade in överklagan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV