Arbetsgivare behöver lära sig mer om psykisk ohälsa

Enligt rapporten är sjukfallen bland tjänstemän tillbaka på rekordhöga nivåer, efter ett mindre trendbrott med ett minskat antal sjukfall år 2015–2017. År 2018 var 14 av 1000 privatanställda tjänstemän sjukskrivna, jämfört med sju av 1000 tjänstemän år 2008.

– Utvecklingen med ökad sjukskrivning måste bromsas. Arbetsgivarna måste satsa mer på att arbeta systematiskt med arbetsmiljön, enligt Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

Rapporten visar att bland privata tjänstemän är det dubbelt så många sjukskrivna kvinnor som män. För kvinnor var det år 2018 strax över 20 sjukskrivna per 1000 privata tjänstemän, jämfört med männen där nästan nio av 1000 privata tjänstemän var sjukskrivna.

Dessutom drabbas enligt rapporten kvinnor i högre grad av psykisk ohälsa. Av alla sysselsatta på arbetsmarknaden som är sjukskrivna på grund av psykiska sjukdomar är 70 procent kvinnor. Men psykisk ohälsa ökar även bland män. Sedan år 2008 har män som sjukskrivs på grund av psykisk ohälsa ökat från strax över två av tio till fyra av tio år 2018.

– Det är oroväckande. Arbetsgivare behöver mer kunskap, framförallt om psykisk ohälsa. Det behövs mer fokus på det förebyggande arbete och bättre rehabilitering på arbetsplatsen för att få bukt på de höga sjuksiffrorna, enligt Henrik Ehrenberg.

Följande är slutsatser som Unionen drar av rapportens resultat:

• Kvinnor är den grupp som har den största andelen sjukskrivningar bland privata tjänstemän, och kvinnor drabbas till större del av psykisk ohälsa. En förändring i tillämpningen av undantaget särskilda skäl är nödvändigt för denna grupp, då det är de som far mest illa. Undantaget ska kunna tillämpas oavsett diagnos.

• En tydlig indikation finns på att det skett förändringar i hur prövningar har gjorts av rätten till sjukpenning för gruppen kvinnor som är sjukskrivna mer än sex månader. Detta trots att inga regeländringar skett. Det är oacceptabelt. Det behövs en mer rättssäker tillämpning av sjukförsäkringen.

• Mer fokus måste ligga på stärkt förebyggande arbete och bättre rehabilitering på arbetsplatsen för att få bukt på de höga sjuksiffrorna. En lägre sjukfrånvaro kan inte nås enbart med hjälp av förändringar inom sjukförsäkringsregelverket.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV