Marianne Bertrand, professor i nationalekonomi, blir den allra första mottagaren av Familjen Jan Söderbergs pris i ekonomi. Orättvisor och dess orsaker går som en röd tråd genom Bertrands forskning och hennes publicerade verk tar upp frågor som ojämlikhet, diskriminering och sexism. Priskommittén skriver i ett pressmeddelande ”hennes forskning har en fantastisk bredd” och ”utgör ett gott exempel på den potential som finns i nya metoder för samhällsvetenskap, i form av maskininlärning, big data och randomiserade, kontrollerade fältexperiment”.
– Jag tycker det är intressant att rucka på gränserna för vad som är nationalekonomi. Jag är övertygad om att tillfredsställande svar på många av de frågor som intresserar mig inte kan ges genom att bara titta på marknadsincitament eller genom att begränsa människors beslutsprocess till strikta antaganden om rationalitet, säger Bertrand som gläds åt utmärkelsen.
Marianne Bertrand är från Belgien, nu verksam vid Booth school of business vid universitet i Chicago och har tidigare tagit emot flera betydelsefulla priser för sin forskargärning.
– Marianne Bertrand är en av världens mest framstående forskare inom tillämpad mikroekonomi. Vi ser hennes arbete som en inspiration för forskare inom både nationalekonomi och management. Hennes fokus på frågor som ojämlikhet och diskriminering stämmer dessutom väl överens med vår forskningsagenda här på Ekonomihögskolan, säger Fredrik Andersson, rektor för Ekonomihögskolan vid Lunds universitet samt ordförande för priskommittén.
Priset delas har möjliggjorts genom en donation och ska gå till ”en framstående forskare i ekonomi inom området economics and management” som är under 50 år.