#euval: Vitt bland kandidaterna – särskilt på valbar plats

Migranter, minoriteter och människor med annan hudfärg än vit lyser med sin frånvaro på listorna över kandidater till EU-parlamentet, konstaterar Sarah Chander, från det antirasistiska nätverket Enar i en artikel i The Guardian.

Totalt är det bara 3 procent som faller inom de kandidaterna och ännu lägre är andelen bland kandidaterna som står på valbar plats.

”Det är tydligt att EU-institutionerna misslyckats med att göra rasial mångfald till en prioritet. Det är uppenbart såväl när det gäller de europeiska institutionernas personal som bland förtroendevalda”, skriver Chander och konstaterar att hashtaggen #BrusselsSoWhite lanserats för att uppmärksamma detta.

De svenska kandidaterna Alice Bah Kuhnke (MP), Jessica Polfjärd (M) och Evin Incir (S) nämns som ovanliga undantag från mönstret.

The Guardian har intervjuat den svenska professorn Alireza Behtoui vid Stockholms universitet, som påpekar den stora omvandling som skett i det politiska landskapet med extremistpartiet Sverigedemokraternas framgångar, som mittenpolitiker uppfattat att de behöver bemöta.

– Partierna i mitten sänder en signal genom att inkludera kandidater med bakgrund i etniska minoriteter, men minoritetskandidaterna är inte på valbar plats, säger han till The Guardian, som konstaterar att endast fyra av de 32 svenska kandidaterna med sådan bakgrund har chans att komma in i EU-parlamentet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV