Nyheter

Systembolagsleverantör ger fackligt aktiv arbetare sparken

Det är vinproducenten Leewenkuil, en av Systembolagets största leverantörer i Sydafrika, som beslutat att avskeda fackligt aktiva lantarbetaren Claudene van Wyk. Detta sedan hon uttalat sig kritiskt i Arbetaren global.

– Vi kvinnor får inte fast anställning, ägaren ersätter oss som har arbetat här länge med inhyrda. Vi får höra att vi måste stanna hemma när han hyr in. Lönerna vi får är som slavlöner, säger hon i reportaget.

Enligt Leeuwenkuils verksamhetschef Kobus de Kock är anledningen att van Wyk ”skadat bilden av företaget genom att tillhandahålla falsk information”, rapporterar Arbetaren global.

Claudene van Wyks fackförening CSAAWU kommer att överklaga avskedet och vid behov driva det vidare till sydafrikanska arbetsdomstolen.

– Gården säljer omkring 500 000 liter vin i Sverige varje år. Det är viktigt att de svenska konsumenterna får veta att arbetarna kämpar för sin yttrandefrihet och sin rätt att organisera sig fackligt, säger Trevor Christians, generalsekreterare för CSAAWU.

Enligt CSAAW kränker avskedet föreningsfriheten, vilket skulle innebära ett brott mot den uppförandekod Systembolagets leverantörer åtar sig att följa.

– Om de inte hade avskedat henne skulle det ha stärkt självförtroendet hos andra anställda, särskilt kvinnor. Gårdsägarnas makt bygger på att arbetarna är rädda och de vill upprätthålla den situationen. Att någon höjer rösten och talar om slavlöner är ett hot mot dem, säger Trevor Christians till Arbetaren global, som också varit i kontakt med Systembolaget:

– Systembolaget behöver prata med Leeuwenkuil och den svenska importören om vad deras motivering är sedan får vi ta ställning till vad det innebär för oss, säger Lennart Agén, presschef.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV