Festivalens bästa konsert?

Stockholm jazz är långtifrån över, det finns många konserter kvar, stora och små. Men jag törs ändå sticka ut hakan och hävda att Isabellas Lundgrens tolkning av Dylan på Södra teatern i onsdags kväll kommer att gå till historien som en av festivalens allra bästa framträdanden.

Hon kommer ut ensam på scenen i inledningen, den ligger i mörker, och ensam börjar hon sjunga Dylans kanske mest populära sång Blowing in the wind. Efter några verser kommer basisten Niklas Fernqvist in och spelar med. Trion samlas så småningom, med Calle Bagge på piano och Daniel Fredriksson på trummor. Denna kväll spelar de tillsammans med gästmusikerna Johan Lindström på gitarr/steelguitar och Daniel Migdal på fiol.

Isabella Lundgren är klädd i vitt, med en vit knytblus som en tyst tribut både till Sara Danius och Bob Dylan. Tillsammans med scenens blåa ljus blir effekten slående som det ofta blir i en anrik teaterlokal.

Men även om sceneriet är kraftfullt är det ljudet, musiken, som gör allra störst intryck. Det är sällan jag sitter blickstilla på en konsert och lyssnar med öron stora som tefat.

Isabella Lundgren har en mycket kraftfull röst med en alldeles särskild timbre och kant, och hon använder den i detta sammanhang mycket varierat.

Daniel Migdal, som ursprungligen är klassiskt violinist, spelar som ett mellanting mellan Piazzola, serbisk bröllopsmusik och svensk folksång. Och Johan Lindströms steelguitar är enda ackompanjemang i en avskalad version av It ain’t me babe.

I samband med skivsläppet samma kväll har Isabella Lundgren skrivit om hur mycket Dylans texter och musik har betytt för henne i alla år. Under konserten övertygar hon om det. Det är rakt och enkelt sjunget med en tydlig personlig tolkning. Alla i bandet har bidragit till arrangemangen och sammantaget bildar text och musik en helhet, blir till en totalupplevelse.

Konserten avslutas till ovationer från en stående publik i ett fullsatt Södra teatern. Gänget på scenen ser lite tagna ut, som om de inte hade väntat sig detta, men det är i högsta grad välförtjänt.

Skivan Out of the bell jar – a tribute to Bob Dylan har släppts med samma besättning. Titelspåret har hon skrivit själv tillsammans med bluesgitarristen Brian Kramer som också gästar denna kväll på Södra teatern.




Foto: Leo Ahmed
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV