Barnhem är skadliga för barn enligt historisk FN-resolution

I FN:s årliga resolution om barns rättigheter har samtliga 193 medlemsstater formellt erkänt att barnhem inte skyddar, utan skadar barn, och ställer sig bakom målet att skrota den formen av institutionell vård. Det rapporterar barnrättsorganisationen Hope and homes.

Resolutionen erkänner att den absoluta majoriteten av barn i världen har en familj i livet och kräver att alla barn ska få återförenas, eller stödjas förbli, med sina familjer. I de fall så inte är möjligt ska regeringar säkerställa högkvalitativa alternativ med familjer och lokalsamhällen som bas.

Resolutionen, som undertecknades på onsdagen och i samband med att barnkonventionen fyller 30 år, slår fast följande:

  • Över 80 procent av barn på barnhem är inte föräldralösa, utan har en levande förälder, och behovet av investeringar för att hålla ihop familjer är kritiskt. Medlemsstater uppmanas skapa strukturer som stödjer familjerna och angriper de missförhållanden som orsakat deras sårbarhet från början.

  • För barn som inte kan leva med sin egen familj, eller saknar biologisk familj, uppmanas staterna att tillhandahålla en rad alternativ av hög kvalitet och tillgänglighet.

  • För första gången någonsin erkänner FN:s generalförsamling att volontärsverksamhet på barnhem, inklusive korta turistbesök, kan bidra till den institutionella vårdens existens och leda till att barn aktivt rekryteras till barnhem.

  • Resolutionen uppmanar stater att bekämpa människohandeln och exploateringen av barn i vårdanläggningar och vidta lämpliga åtgärder för att förebygga och motverka skador relaterade till barnhemsvolontärers närvaro.

  • Åtta miljoner barn bedöms leva på barnhem globalt, men den sanna omfattningen är okänd eftersom barn som inte lever med sina familjer ofta utelämnas ur nationell statistik. Nu erkänner FN:s generalförsamling denna allvarliga globala brist för första gången, och uppmanar medlemsstaterna att att förbättra systemen för att samla in och hantera statistik.

Generalförsamlingens resolutioner är inga juridiskt bindande dokument, men innebär ett politiskt tryck som kan användas av de organisationer som arbetar med barns rättigheter för, att utkräva ansvar, konstaterar Hope and homes.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV