Fokus på trakasserier och framtid när ILO firar 100 år

FN:s arbetsmarknadsorganisation ILO fyller 100 år. Firandet inleddes på måndagen i Genève, där 6 000 högt uppsatta politiker och arbetsmarknadsföreträdare från hela världen samlats för att. Sveriges statsminister Stefan Löfven har tillsammans med Sydafrikas president Cyril Ramaphosa lett en kommission som inför 100-årsjubileet tagit fram underlag till diskussioner om hur framtidens globala arbetsmarknad ska utformas.

I sitt anförande lyfte Löfven fram Kerstin Hesselgren, som deltog i det första ILO-mötet 1919, utan genom sin roll i kvinnliga yrkesinspektionen och arbetet i ILO förbättrade arbetsvillkoren för tusentals arbetare i Sverige.

På mötet som pågår 10-21 juni, fortsätter även arbetet med en ny konvention för att hantera våld och trakasserier i arbetslivet.

”Den svenska regeringen omnämner den gärna som en metoo-deklaration eftersom den till en början hade sitt sikte att fokusera på kvinnors utsatthet på den globala arbetsmarknaden men sedan har vidgats till att omfatta alla”, skriver tidningen Arbetet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV