Nyheter

Förlusten av liv vid Medelhavet kan stoppas

Drygt 60 kroppar har bärgats och uppåt 150 migranter befaras ha drunknat i vad som beskrivits som den troligen ”värsta flyktingtragedin hittills i år”. Men det är en tragedi som kunde ha undvikits enligt Läkare utan gränser, vars team i Libyen deltagit i arbetet med de överlevande som räddades av fiskare och förts tillbaka till Khoms.

Patienterna är i chock efter att nästan ha drunknat, konstaterar Läkare utan gränser i ett pressmeddelande och betonar vikten av sök- och räddningsinsatser, men också att evakuera de som vill fly från Libyen för att undvika ytterligare förlust av liv.

Enligt Läkare utan gränser stoppades 38 personer förra veckan mitt på Medelhavet av den libyska kustvakten och fördes till förvaret i Tajoura, som för tre veckor sedan träffades i en lufträd där 60 personer dog och 70 skadades:

”Vi är extremt oroliga för de överlevande efter den senaste olyckan på Medelhavet. De kan inte föras till förvar, där de återigen är i riskzonen.”

I kravet att flyktingarna och migranterna i förvar i Libyen ska evakueras omedelbart har Läkare stöd av internationella flyktingorganisationen IOM, UNHCR och EU-ledare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV