Startsida - Nyheter

Försäkringskassans offer hedrade i ljusmanifestationer

På ett hundratal orter från Helsingborg i söder till Haparanda i norr tände människor gravljus utanför Försäkringskassans kontor i fredags på uppmaning av Facebook-gruppen Försäkringskassanupproret!. Detta för att hedra de som inte orkat leva vidare efter indragen sjukpenning eller assistansersättning och i protest mot myndighetens beslut.

”Hur frisk måste jag bli för att orka vara sjuk?”

”Alla har rätt till en trygg sjukförsäkring!”

Slagorden används av den snabbväxande Facebook-gruppen Försäkringskasseupproret, som också startat en namninsamling.

– Regeringen får göra om och göra rätt så ingen faller mellan de berömda stolarna och blir utförsäkrad, säger Margareta Eklund, vars man för tre år sedan tog sitt liv, dagen efter beskedet att han var utförsäkrad från Försäkringskassan.

Försäkringskassanupproret! startades av Marcus Karlsson i maj 2019 och Margareta Eklund har i princip varit med sedan starten. Hon har en aktiv roll som administratör i Facebook-gruppen.

– Det har varit stort gensvar. Det finns många människor därute som är sjuka och mår psykiskt dåligt över att de blivit utförsäkrade och behöver få prata om det. Och vi försöker svara på de flesta inlägg, stötta och informera om hur de kan gå tillväga i kontakt med olika myndigheter. Samt hjälpa dem som mår som allra sämst eller befinner sig i nödlägen, säger Margareta Eklund som själv lever i stor sorg sedan makens död.

Trots att hon själv stundtals har det väldigt tungt, så vill hon vara med och bidra genom att stötta andra.

Medmänsklighet och handling

Den 26 oktober tändes de första gravljusen utanför Försäkringskassans kontor på över hundra orter runtom i landet. Försäkringskassans personal blev då uppmanade av sina chefer att plocka bort ljus och plakat, vilket man gjorde vid några kontor.

Då hade Försäkringskassanupproret! 13 500 medlemmar på Facebook. Den 15 november hölls ytterligare en ljusmanifestation, då var antalet uppe i närmare 34 000.
Margareta Eklund tror att det stora gensvaret i gruppen beror på att gruppens medlemmar är mycket aktiva både i kontakten med de som delar med sig av personliga berättelser om sjukdomar, värk och förlorade strider med försäkringskassan och dessutom gör mycket för att föra ut gruppmedlemmarnas röst och väcka uppmärksamhet kring frågan.

Samma dag som manifestationen hölls utanför riksdagen i Stockholm den 15 november intervjuade SVT Nyheter öst, som under veckan granskat stödet till unga personer med en funktionsnedsättning, socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi, som sade:

– Vi ser att det finns människor som far illa. Därför behöver vi göra en översyn av lagstiftningen kring aktivitetsersättningen och sjukersättningen.

SVT Nyheter östs undersökning visar att antalet unga mellan 19 och 29 år som har en funktionsnedsättning och som blir av med sin ersättning har ökat kraftigt de senaste två åren. Det handlar om tre gånger så många 2018 jämfört med 2016.

I Försäkringskassanupproret! finns också många berättelser om människor som drabbats av arbetsskador, såsom Margareta Eklunds man som ramlade ner från ett lastbilsflak och ådrog sig livslånga ryggsmärtor.

– Han gick på morfin under åtta år på grund av ryggsmärtor, och nu ser vi i vår grupp att flera vittnar om att de får läkemedel med morfin men ändå uppmanas gå ut och söka jobb som innebär att de ska köra bil eller olika typer av maskiner, säger hon.

Margareta Eklund påpekar att det faktum att behandlande läkare, psykolog och personal på försäkringskassan inte har kontakt med varandra gör att personer inte får den hjälp de behöver.

– En handläggare på Försäkringskassan får hjälp av en intern medicinsk rådgivare att granska läkarutlåtanden innan beslutsfattande. Vi vill att den medicinska rådgivaren försvinner, så att läkarutlåtandet kan få den tyngd den bör ha i beslutsfattandet, säger Eklund.

Hon fortsätter:

– Som det är nu är det ju handläggare och rådgivare, som aldrig har träffat personen ifråga, som ska fatta ett livsavgörande beslut.

Verklighetsfrämmande beslut

I Försäkringskassanupproret! finns även de som menar att de politiska beslutsfattarna inte förmår sätta sig in i människors situation. Inte minst på grund av de ekonomiska skillnaderna.
Nyligen sammanställde Svenska dagbladet de svenska myndigheternas generaldirektörers löner. Enligt den har Nils Öberg, generaldirektör för Försäkringskassan, den tredje högsta lönen och tjänar 163 500 kronor i månaden. Det är summor som sticker i ögonen på många av gruppens medlemmar, vars stress över den ständigt ansträngda ekonomin i längden leder till förvärrat psykiskt lidande och ökade fysiska smärtor.

– De som förlorar sjukersättningen tvingas söka socialbidrag, men för att få rätt till det måste de sälja både bostaden och bilen, om de har sådana. Många hamnar hos kronofogden, en del på gatan, säger Margareta Eklund.

Ni som har de mörka tankarna tänk om, det kan vara svårt nu, men du ska se att det finns hopp längre fram. Människan har en inbyggd styrka när det gäller att övervinna, vi ger oss aldrig. Det är myndigheterna som nu får se till att göra om och göra rätt.

Vi är många som kommer att se till att det blir en förändring.

En text av Margareta Eklund

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV