Forskares engagemang för fred och urfolks rättigheter prisas

Forskaren Patricia Lorenzoni och studenten Afaf Doleeb är årets mottagare av Martin H:son Holmdahl-priset, Uppsala universitets främsta utmärkelse för insatser som främjar mänskliga fri- och rättigheter. Priset instiftades 2003 som en hyllning till universitetets tidigare rektor.

Priset kan gå till anställd eller grupp av anställda inom universitetet, en student, eller en grupp av studenter, alternativt en tidigare student med tydlig koppling till universitetets verksamhet som har gjort insatser via studier och/eller arbete för att främja mänskliga fri- och rättigheter eller aktivt bekämpat brott mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna ”varhelst i världen dessa brott inträffat”.

Prisnämnden består för närvarande av professorerna Peter Wallensteen, ordförande, Olga Botner, Lars Burman, överbibliotekarie, Anna Jonsson Cornell, Mohammad Fazlhashemi och Gun Heimer.

Motiveringar:

Patricia Lorenzoni är anställd vid Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism vid Uppsala universitet. Hon är en kreativ och nytänkande forskare som tar upp frågor om kolonialism, rasism och rasifiering. Hon undersöker även ämnen om vems våld och lidande som uppfattas som viktigast. Patricia Lorenzoni har särskilt engagerat sig i frågor om den brasilianska ursprungsbefolkningens situation i Amazonas. Det handlar till exempel om brasilianskt nationstänkande, urfolkens rätt till land, klimatkrisen och den senaste, dramatiska ökningen av anlagda bränder. Hon har också tagit upp frågor om ensamkommande flyktingbarns asylprocesser, bland annat genom att aktivt delta i Asylkommissionen, som för samman forskare och civilsamhällets organisationer i Sverige. Därtill är hon en flitig kulturskribent i framträdande svenska dagstidningar.

Afaf Doleeb är från Sudan och är sedan 2018 masterstudent i freds- och konfliktstudier vid Uppsala universitet, som Rotary peace scholar. Hon har i många år engagerat sig för en demokratisk utveckling och varit särskilt aktiv i de fredliga protester som pågått i hennes hemland under 2019. I april avsattes landets diktator men de fredliga protesterna fortsatte och i augusti slöts ett unikt avtal om delning av regeringsmakten mellan representanter för militära stridskrafter och civila demokratirörelsen. Afaf Doleeb har idogt engagerat sig i detta i Sudan och från Sverige. Hon har genomgående arbetat för att säkerställa en fredlig övergång till ett nytt styre baserat på mänskliga rättigheter och rättsstatens principer. Hon har nyligen tillsammans med andra utformat en särskild facebook-grupp som aktivt övervakar att den nya regeringen följer augusti-avtalet.

Tidigare pristagare:​

2018 Ola Larsmo

2017 Jameson Garland och Elena Namli

2016 Lindsey Doyle och Anna-Sara Lind

2015 Heléne Lööw

2014 Abdulbaghi Ahmad och Rebecca Thorburn Stern

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV