Exploatering av människor på Norrköpingskrog prövas

En 40-årig restaurangägare i Norrköping har åtalats för människoexploatering och olaga hot. Två anställda vittnar om hur de tvingats arbeta för endast mat och husrum och att en anställd tvingats arbeta elva till tolv timmar om dagen – sex dagar i veckan, rapporterar SVT.

Brotten ska ha begåtts under hösten 2018. Enligt åtalet har krögaren utnyttjat att de två målsägandes befunnit sig i en svår situation, utan tillgång till svenska språket och bostad. Restaurangägaren ska ha hotat dem med våld och att anmäla dem till polisen och se till att de blev utvisade.

Den 40-årige restaurangägaren misstänks för två fall av olaga hot och människoexploatering vilket är en ny lag, som infördes förra sommaren, och ingen har ännu fällts för rubriceringen.

– Så vitt jag vet har man inga fällande domar, men det finns flera ärenden som är under utredning, så får vi se var de landar, säger Mats Pålsson, senior utredare vid Jämställdhetsmyndigheten, till SVT.

Att det saknas fällande domar tror han främst beror på försiktighet och ett sent uppvaknande. Men enligt Pålsson blir anmälningarna allt fler i och med att fokus på frågorna har ökat, och jämfört med vid människohandel är det färre rekvisit som ska uppfyllas med den nya lagen.

– Lagen är egentligen väldigt användbar, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV