Startsida - Nyheter

Fransk satsning på damidrott

I helgen görs en särskild satsning på att lyfta damidrott i Frankrike. Franska tv-kanaler kommer att sända flera matcher bland annat sex-nationsturneringen inom rugby och tennisturneringen Fed cup. Dessutom kommer flera klubbar att arrangera matcher under helgen för uppmärksamma damidrott, skriver nyhetsbyrån AFP. Tv-bevakningen av damidrott i Frankrike steg 2016 då den utgjorde mellan 16-20 procent, i jämförelse med bara sju procent 2012. Men som även är fallet i många andra länder är bevakningen av damidrott ofta beroende av stora mästerskap. 2016 hölls OS vilket sannolikt bidrog till den högre graden av bevakning, medan bevakningen året efter, 2017, sjönk något till mellan 14-18,5 procent. I rapporten Where are all the women? som handlar om jämställdhet i medierna i fem europeiska länder var en slutsats att det är viktigt med nationella och internationella tävlingar av hög kvalitet. Rapporten pekade också på att det finns ett stort intresse för damidrott. Fotbolls-EM 2017 lockade hela 149 miljoner tittare världen över, VM i cricket drog 87 miljoner tittare och VM i rugby knappt 34 miljoner tittare.

Nya tittarrekord kan slås i år när Frankrike står värd för fotbolls-VM i sommar. Det franska fotbollförbundet hoppas genom turneringen kunna stärka damfotbollens ställning i landet, både under sommaren och långsiktigt. Under en konferens i USA nyligen så sade förbundets vice ordförande Brigitte Henriques och förbundets generalsekreterare Laura Georges att de bland annat hoppas kunna bygga en stabil grund för fotbollens utveckling. Ett sätt att göra det på är att Lyon ska stå värd för VM-finalen. Detta för att det är enklare att locka folk till matchen där än i huvudstaden.

– Vill vara säkra på att städerna som står värd för VM verkligen var villiga att ge något tillbaka till damfotbollen, sade Laura Georges.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV