Mordanklagade Evelyn Hernandez friad

Hon hade dömts till 30 års fängelse för mord, efter missfallet som följde på en våldtäkt. Domen överklagades och åklagaren yrkade på en utökning av straffet till 40 års fängelse, men domstolen i Cojutepeque valde att frige Evelyn Hernández efter 33 månader i häkte.

Enligt domaren José Virgilio Jurado Martínez fanns ingen möjlighet att bevisa brott.

En av Hernandez advokater, Bertha de León, säger att domen ”innebär en grundläggande förändring i det här landets rättvisa” och att påminner om att det finns fler kvinnor som frihetsberövats av liknande, orättvisa, skäl.

– Vi hoppas att, så som Evelyns frihet uppnåtts, fler av de andra kvinnorna ska komma ut och fortsätta med sina liv.

Det var den 6 april 2016 som nu 21-åriga Evelyn Hernandez fördes till sjukhus av en närstående efter att ha genomlevt missfallet i hemmet. Läkaren som tog emot henne polisanmälde Hernandez. Åklagarmyndigheten väckte åtal för mord, men har ännu inte uttalat sig om den friande domen.

Internationella organisationer som kämpar för aborträtten och för mänskliga rättigheter över hela världen har uttalat sig om, och firat, domen. Erika Guevara Rosas, Amnesty internationals Amerikachef, säger att domen bekräftar att ingen ska behöva anklagas för mord efter att ha hamnat i ett ”obstetriskt nödläge”:

– Vi kräver att El Salvador en gång för alla sätter stopp för den skamliga och diskriminerande praktiken att kriminalisera kvinnor och omedelbart avskaffa den drakoniska anti-abortlagstiftningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV