Startsida - Nyheter

Hakeem al-Araibi släpps ur thailändskt förvar

Fotbollsspelaren Hakeem al-Araibi som suttit i förvar i Thailand sedan i slutet av förra året kommer att släppas fri och får återvända till Australien där han sedan tidigare har fått asyl och där han numera spelar fotboll i Melbourne. Frisläppandet skedde efter att Bahrain dragit tillbaka en rödflaggning av al-Araibi inom Interpol, samt krav på att han skulle utvisas till sitt hemland. Hakeem al-Araibi flydde Bahrain 2014 och dömdes därefter i sin frånvaro till tio års fängelse för att ha vandaliserat en polisstation under den arabiska våren, anklagelser han själv nekat till och som människorättsorganisationen Human rights watch menar är uppdiktade. Hakeem al-Araibis frisläppande ses som en ”stor seger för människorättsrörelsen” enligt Sayed Ahmed Alwadaei på Bahrain institue for rights and democracy, skriver the Guardian.

– Hakeems prövning fick ett slut efter 76 dagar när det fanns ett tydligt ställningstagande från allmänheten och solidaritetsrörelsen.

– Fotbollsvärlden, människorättsrörelsen och alla de som lagt tid och kraft på att få ett stopp på denna orättvisa blev belönade. Låt oss fortsätta kampen för att frige alla politiska fångar som tynar bort i Bahrains fängelser, säger han.

Hakeem al-Araibi greps när han reste med sin fru på smekmånad till Thailand i december 2018. al-Araibi spelar nu med det australiensiska fotbollslaget Pascoe vale i Melbourne och det internationella fotbollförbundet Fifa liksom den australiensiska premiärministern har krävt att han friges. Men frågor ställs också kring australiensiska myndigheters agerande. Enligt the Guardian möjliggjordes Bahrains rödflaggning av fotbollsspelaren i strid med Interpols egna regelverk. Det var också australiensisk polis som ska ha uppmärksammat thailändska myndigheter på att al-Araibi hade en rödflaggning på sig, samt att han var på väg till Thailand. Australiensiska myndigheter har sagt att misstag har skett på grund av att Interpol rödflaggade al-Araibi, något som aldrig borde ha skett då han har flyktingstatus. 2015 ändrade Interpol sitt interna regelverk för att förhindra att flyktingar grips på order av de länder de flytt ifrån, skriver australiensiska SBS news.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV