Prenumerera

Logga in

Nyheter

Om en global farsot som dödar både natur och människor

— Vi vill inte att kvinnor ska känna sig ofria, säger Liliana Hendel, författaren till en bok som skildrar patriarkatets lögner och kvinnors levnadsvillkor från antiken till nutid. Ana Valdés har intervjuat den argentinska feministen, psykologen och journalisten om kampen för abort, våldet mot kvinnor och naturens rättigheter.

Jag berättar för Liliana Hendel att jag köpte hennes bok Violencia de genero, las mentiras del patriarcado i en liten bokhandel på Palermo Soho, ett fashionabelt kvarter i Buenos Aires.

Vi far till bokhandeln och botaniserar bland andra böcker, Judith Butler, Rita Segato, Beto Preciado. Hendel är medlem av det internationella nätverket för journalister med ett genusperspektiv, RIPVG, som skyddar kvinnliga journalister i Latinamerika, just nu bevakar hon särskilt noga vad som händer i Mexiko och Colombia, två länder där journalister hotas och mördas ofta.

Jag frågar hur hennes bok mottagits och hon berättar om föreläsningar på universitet i hela Argentina, möten med fackföreningar, med kvinnliga politiker, med unga studenter.

Liliana Hendel har en gedigen bakgrund som psykolog och lärare specialiserad på genusfrågor. Hon är utbildad i Kuba och Argentina. Boken som kom ut 2017 är en bred skildring av kvinnors levnadsvillkor från antiken till våra dagar. Där finns nunnor och aktivister i renässansen, upproriska hjältinnor i olika revolutioner, anarkister och pacifister.

Hendel skildrar hur mode- och skönhetsindustrin duperar kvinnor att spendera miljarder på kosmetika och kläder tänkta att behaga mannen och dölja kvinnornas naturliga dofter och egenskaper. Håret ska rakas, kroppen ska tämjas. Moderskapet blir också en kedja och vi pratar om Elisabeth Badinter, den franska filosofen och psykoanalytikern som skrev boken Moderskapets historia, där hon skildrar hur moderskapet blev ett verktyg för den industriella revolutionen, som behövde arbetare för att sköta maskinerna.

Hendel är en aktiv och viktig mentor för unga journalister. Hon har arbetat på tv och leder just nu ett dagligt radioprogram dit hon bjuder in aktivister och läkare, jurister och politiker.

Hon var mycket engagerad i kampen för att legalisera abort, som tyvärr aldrig godkändes av den konservativa argentinska senaten. Liliana Hendel berättar hur högerkvinnorna har organiserat sig och bär en blå scarf för att kämpa mot kvinnorna som bär en grön scarf, symbol för kampen som förs av de som vill legalisera aborten.

Vi pratar om kyrkans normgivande roll och som pådrivare för de som vill att aborten ska fortsätta vara olaglig.

– Det är ett paradox, säger Hendel. Överklassen har alltid kunnat skicka flickor som vill göra en abort till andra länder eller betala läkare som i hemlighet utför aborter. Det är bara de fattiga flickorna som straffas med detta.

Vi pratar om det nästkommande valet, mellan Skylla och Karybdis – eller pest och kolera. Nuvarande presidenten Mauricio Macri är mycket impopulär och i det senaste interna provvalet led han ett svidande nederlag, men peronistkandidaten Alberto Fernandez har Cristina Fernandez de Kirchner som vicepresident och hon hatas av många som ser henne som maktfullkomlig och korrupt.

Men för kvinnorna är ändå peronismen ett vettigare alternativ, under Macris nyliberala politik har kvinnorna lidit mest. Det är de som har betalat priset för en konservativ socialpolitik.

Liliana Hendel är orolig över hur pressen i Argentina är utsatt för censur och munkavle. Och vänstertidningar som Página 12 har drabbats hårt av den ekonomiska krisen och ser hur annonsörerna sviker. Stora mediegrupper som Clarín äger både tidningar och tv-kanaler och kväver dissidenternas röster.

Liliana Hendel ser patriarkatet som en global farsot som förtrycker och dödar både naturen och människorna. Vi pratar om brasilianska presidenten Jair Bolsonaros korståg mot urinvånare och arbetare, mot de fattiga, mot de homosexuella, mot alla som vill stoppa exploatering av Amazonas. I Argentina har Macri tagit bort skyddet från många naturreservat i södra Argentina och låtit företag öppna gruvor på känsliga naturområden. Patagonien, som är rikt på olja och på fisk, har blivit en symbol för kampen mellan urinvånarna som har levt där i hundratals år mot den vita mannen som ser dem som ett hinder för framsteg.

I Argentina dödas flickor och kvinnor i hundratal, många gånger går mördarna fria på grund av bristande bevis och korrupta poliser som ser mellan fingrarna. Liliana Hendel och nätverket där hon är aktiv vill verka för strängare lagstiftning och för att kvinnors trygghet ska respekteras och skyddas:

– Vi vill inte att kvinnor ska känna sig ofria. Vi måste ta tillbaka natten för att kunna gå ensamma i staden, ingen kvinna ska känna att hon är ett byte.

Jag hoppas att valen i både Argentina och Uruguay ska ge Liliana Hendel vad hon önskar. Under tiden läser jag hennes bok, en viktig röst och ett lysande och engagerat författarskap.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV