Aborträtten begränsas i Norge

Stortinget i Norge har röstat igenom en inskränkning av aborträtten på initiativ av de norska kristdemokraterna, rapporterar NRK. Beslutet innebär att kvinnor som bär på flera foster samtidigt, så kallade ”flerlingar”, behöver godkännande av en nämnd för att kunna abortera något av dessa.

Enligt NRK pågick debatten i parlamentet till efter midnatt. 105 ledamöter röstade ja och 64 nej. Oppositionen ser inskränkningen som ett historisk steg på vägen mot ytterligare begränsningar som hotar rätten till fri abort och kvinnors självbestämmande. Bland annat hänvisade socialdemokratiska partiledaren Jonas Gahr Støre till Alabama, vilket fick regeringens politiker att reagera starkt. De menar att förändringen är etiskt försvarbar.

Liberala Venstres hälsopolitiker Carl-Erik Grimstad medgav att han tagit intryck av kvinnorörelsens massiva motstånd. Samtidigt hänvisade han till medicinsk expertis för att försvara sitt ställningstagande för regeringslinjen. Hade det handlat om ett första steg på vägen mot ytterligare inskränkningar hade Venstre röstat nej enligt Grimstad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV