Historiskt skifte: fler kvinnor än män i General motors styrelse

General motors, världens fjärde största biltillverkare, har för första gången fler kvinnor än män i styrelsen. Det rapporterar NBC news, och beskriver fenomenet som en växande trend bland företagsstyrelser på global nivå.

Att kvinnorna dominerar gäller än så länge bara ett fåtal företag, samtidigt som allt fler uppnår könsbalans. Även CBS egen styrelse ökade andelen kvinnor hösten 2018. Detta sedan vd:n Les Moonves lämnat sin tjänst efter anklagelser om sexuella trakasserier. Två av de nya kvinnorna i CBS styrelse, Barbara Byrne och Candace Beinecke, spelade en avgörande roll för att bolaget skulle upprätthålla en bestämmelse som stoppade utbetalningen av 120 miljoner dollar i avgångsvederlag till Moonves.

Enligt Paula Loop, ledande rådgivare på konsult- och revisionsfirman PWC, finns det skillnader i prioriteringar som beror på kön. Till exempel brukar styrelser med bara män undersöka problem först när de redan uppstått, och kvinnor är oftare de som lyfter frågor som rör företagens kultur och praxis, samt rekrytering.

CBS konstaterar också att andelen kvinnor i bolagsstyrelser stadigt ökar, samtidigt som allt fler investerare efterfrågar könsbalans. Hur stor vikt som fästs vid jämställd styrelserepresentation är enligt en studie från PWC delvis kopplat till kön. 54 procent av männen i undersökningen ansåg att aktieägare ägnar för mycket kraft åt frågan, mot 20 procent av kvinnorna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV