Hög arbetsbelastning för sju av tio socialsekreterare

Enligt den årliga socialsekreterarundersökningen från Akademikerförbundet SSR upplever drygt sju av tio socialsekreterare en hög arbetsbelastning. Belastningen får konsekvenser i form av ökad stress, svårigheter att göra ett bra jobb och att fler slutar.

– Det är allvarligt att våra medlemmar i så stor utsträckning pekar på hög arbetsbelastning i deras vardag. Socialtjänsten spelar en bärande roll i välfärden. Ska vi fortsätta att klara vårt viktiga samhällsuppdrag utan att bli utbrända krävs ett tydligt ledarskap och förbättringar från ansvariga kommuner, säger Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR i ett pressmeddelande.

På fredagen befinner sig Erkers i Halmstad för att presentera resultaten för Halland, Kronoberg och Jönköpings län, som ligger i linje med riksnivån.

– Undersökningens resultat pekar på samma allvarliga signaler som jag får höra från våra medlemmar. De som arbetar med ekonomiskt bistånd upplever en högre arbetsbelastning till följd av att Arbetsförmedlingen drar ner på sin verksamhet, säger Sara Tuovila Larsson, socialsekreterare och fackligt aktiv i Halmstad.

Varannan socialsekreterare uppger bristande resurser som orsak till missnöje i arbetet, en ökning jämfört med tidigare år, och något Heike Eikers ser allvarligt på:

– Socialtjänsten spelar en bärande roll i välfärden och ska vi fortsätta att klara vårt viktiga samhällsuppdrag krävs ytterligare satsningar från regeringen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV