Startsida - Nyheter

Hög arbetsbelastning största orsaken till stress i privat sektor

Fler än fyra av tio privatanställda tjänstemän har övervägt att byta jobb för att skapa bättre balans mellan arbete och fritid, enligt en undersökning som fackförbundet Unionen beställt av Novus. Bland kvinnor i åldern 30-49 var andelen ännu högre, hälften av de tillfrågade.

– Det är orimligt att man ska behöva byta jobb för att minska sin stress. Arbetsgivare måste ta itu med stressproblem innan medarbetare väljer att byta arbetsplats. Kompetenta medarbetare är företagens främsta tillgång och för arbetsgivare blir det kostsamt att rekrytera och lära upp nya medarbetare, säger Martin Linder ordförande i Unionen.

Fyra av tio uppger att arbetsgivaren regelbundet undersöker risker som orimlig arbetsbelastning och ohälsosam arbetstidsförläggning på arbetsplatsen. Bland de som inte övervägt att byta arbete är andelen som uppgre detta sex av tio.

– Det lönar sig att ta itu med arbetsmiljöproblem som skapar stress på jobbet. Arbetsplatser där människor mår bra är attraktiva arbetsgivare, menar Martin Linder.

Främst bland de faktorer som skapar stress finns hög arbetsbelastning, enligt Unionens arbetsmiljöbarometer 2018:

  1. Hög arbetsbelastning (85 procent)

  2. Otydlighet i ansvar, mandat och befogenheter (45 procent)

  3. Bristande ledarskap (41 procent)

  4. Omorganisationer (37 procent)

  5. Förväntningar om ständig nåbarhet (20 procent)

  6. Psykiskt påfrestande arbetsuppgifter eller arbetsförhållanden (18 procent)

  7. Annat (5 procent)

  8. Kränkande särbehandling/mobbing (4 procent)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV