– Trösklarna till samtalsterapi för de som är på väg in i psykisk ohälsa måste sänkas och tillgängligheten måste kraftigt förbättras. Vi ser också att det behövs fler hälsovägledare som kan se till att individer inte hamnar mellan stolarna, säger Kristina Hagström på pensionsbolaget Skandia som konstaterar att kostnaderna för ökningen i sjuktalen motsvarar 25 000 sjuksköterskor.
64 miljarder kostar sjukskrivningarna enligt en ny rapport från pensionsbolaget Skandia – psykisk ohälsa står för varannan diagnos.
I princip varannan sjukskrivning beror numera på psykisk ohälsa. Ett mer förebyggande arbete mot psykisk ohälsa skulle kunna frigöra löner motsvarande fler än 25 000 sjuksköterskor.
– Det är uppenbart att dagens vård som fokuserar på insatser som sätts in när det redan är för sent inte räcker. Nu behövs en offensiv från våra politiker för att våga investera och satsa på det förebyggande hälsoarbetet, säger Skandias hälsostrateg Kristina Hagström.
I takt med att den psykiska ohälsan har ökat har sjukskrivningar som beror på psykisk ohälsa också stigit markant i Sverige, från 30 procent 2010 första kvartalet till 48 procent 2019 samma kvartal. Den största ökningen har skett i Gotlands län där psykisk ohälsa har gått från att vara diagnosen bakom 23 procent av alla sjukskrivningar första kvartalet 2010 till 48 procent samma kvartal 2019.
En ökning av av sjukskrivningarna ligger mellan 22 och 25 procent i Värmlands län, Kronobergs län, Dalarna, Gotland och Gävleborg – de fem län där ökningen har varit störst.
Kostnaden för sjukskrivningar orsakade av psykisk ohälsa var totalt 30,7 miljarder kronor för hela landet 2018. Om de minskade med bara en tredjedel skulle samhället kunna spara mer än 10 miljarder kronor per år.
– Trösklarna till samtalsterapi för de som är på väg in i psykisk ohälsa måste sänkas och tillgängligheten måste kraftigt förbättras. Vi ser också att det behövs fler hälsovägledare som kan se till att individer inte hamnar mellan stolarna, säger Kristina Hagström.