Startsida - Nyheter

Ica försäkring förbättrar stödet till våldsutsatta kvinnor

Kvinnor som blir misshandlade i hemmet av sin partner kan i de flesta fall inte få någon överfallsersättning genom hemförsäkringen. Detta är något som Folksam, som första försäkringsbolag, ändrade i januari 2018.

Nu meddelar Ica försäkring förbättringar i sin hemförsäkring. Förutom att också ta bort detta undantag införs ombudshjälp och omställningsskydd, så att kvinnor som lever i en våldsam relation ska kunna få bättre stöd och hjälp. I utformningen av hemförsäkringens nya villkor har Ica försäkring samarbetat med Roks. Liselotte Falk, ledamot i Roks styrelse, jurist och mångårig jourkvinna i Kvinnojouren Frideborg i Mölndal/Härryda, välkomnar förändringen som kommer att påverka möjligheterna att lämna en våldsam partner:

– I dag är det många som stannar kvar eftersom de inte vet hur de ska klara sig ekonomiskt den första tiden.

Undantaget i överfallsersättningen har haft en ojämlik effekt, menar Caroline Farberger, vd Ica försäkring, eftersom det främst är kvinnor som fått stå utan ersättning. I både Folksams och ICA försäkrings hemförsäkringar finns likväl tydliga beviskrav för att överfallsersättning ska betalas ut, som polisanmälan och medverkan i utredning, helst även lagakraftvunnen dom.


Utsatt situation

Detta är något som försäkringsbolag där undantaget ännu inte tagits bort framhåller, och även Caroline Farberger menar att det är ombudshjälpen och omställningsskyddet som kommer att ha störst betydelse i praktiken.

Ombudshjälpen ska exempelvis kunna användas om kvinnan gjort en polisanmälan som lagts ner och behöver advokathjälp med att överklaga. Omställningsskyddet kan användas då kvinnan behöver flytta till ett skyddat boende, och täcka kostnader för att köpa nya kläder eller annat till sig och sina barn. För att ta del av skyddet som omfattar 15 000 kronor i tre månader krävs bara att en kvinnojour eller liknande bekräftar skyddsbehovet.

– När man uppsöker en kvinnojour eller ett skyddat boende så är man i en otroligt utsatt situation. Naturligtvis känslomässigt, men också praktiskt och ekonomiskt, säger Caroline Farberger.

När Folksam slopade undantaget för överfallsförsäkring förändrades även bestämmelserna för krisstöd till att även omfatta våld i när relationer, men bolaget har ännu inget omställningsskydd av det slag som Ica försäkring nu lanserar.

– Vi ser förstås ständigt över hur vi kan utveckla våra försäkringar så att det hjälper våra kunder på bäst sätt, säger Kajsa Moström, presschef på Folksam.


Del i helhet

Länsförsäkringar har valt att inte ta bort undantaget för överfallsersättning. Cecilia Winter, som är pressansvarig konstaterar att hemförsäkringen generellt inte gäller ”när man själv skadar egendom – eller varandra i samma hushåll”:

– Då ska just överfallsskyddet, som är en del i hemförsäkringen brytas loss och det finns inga planer att ändra det just nu. Däremot kan kunden få hjälp ur krisförsäkringen, det vill säga möjligheten att få behandling och samtalsstöd hos psykolog och som också ingår i hemförsäkringen, oavsett vem som orsakat överfallet.

Trygg-Hansa har inte heller några planer på att slopa undantaget för överfallsersättning i dagsläget. Även försäkringsexpert Håkan Franzén hänvisar till att hemförsäkringen aldrig gäller för skador de som omfattas av försäkringen tillfogar varandra eller varandras egendom:

– Om vi skulle öppna upp för möjligheten att få ersättning när det gäller överfall, så måste vi rimligtvis även se över de andra delarna i försäkringsskyddet. Det är därför som det är svårt att se överfallsskyddet som en isolerad fråga, även om det naturligtvis är så att överfall i hemmet är väldigt tragiskt och naturligtvis förtjänar allt stöd som rimligen kan ges till den drabbade.

Håkan Franzén menar också att ett förändrat överfallsskydd skulle få liten praktisk betydelse, både på grund av att våldet så sällan anmäls och att få anmälningar leder till fällande dom, samt att det finns praktiska hinder för att betala ut ersättningen då den som utövat våldet ofta är försäkringstagaren. Samtidigt framhåller Franzén att överfall i hemmet som begås mellan dem som hemförsäkringen gäller omfattas av olycksfallsförsäkring och av krisförsäkring.


Diskussioner pågår

Dina försäkringar är ytterligare ett av de bolag har kvar undantaget i hemförsäkringens överfallsersättning.

– Det här är ett område vi ser på och diskuterar internt. Var det landar är i dagsläget inte beslutat”, berättar Tomas Roos, chef för marknad, kommunikation och webb på Dina försäkringar.

Även inom If pågår diskussioner kring den branschstandard som Ica försäkring och Folksam nu alltså har övergett. Enligt Osvald Wiklander, vikarierande pressansvarig, pågår diskussionerna sedan en längre tid, och i branschen som helhet:

– Från vår sida har det varit viktigt att eventuella förändringar tänkta att korrigera för bristen i det befintliga skyddet inte blir tandlösa. Det är ofta i det första skedet stödet behövs, och på så vis tycker vi att Ica försäkringars initiativ med en omställningsförsäkring verkar lovvärt – här ser vi att hemförsäkringen faktiskt skulle kunna hjälpa till och vara behjälplig i en utsatt situation. Detta upplägg är säkerligen något som hela branschen kommer behöva ta ställning till, och vi kommer att ta det vidare i våra diskussioner av frågan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV