Nyheter

IKFF kräver att Sverige undertecknar FN:s kärnvapenkonvention

Med över 100 års fredskamp i ryggen samlades Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet till kongress på söndagen, den 7 april. De konstaterar i ett uttalande att världen förändrats, men inte organisationens mål, och slår fast inriktning för kommande kongressperioden:

  • Sverige ska bidra till global nedrustning

  • Kvinnor är självklara och aktiva deltagare i fredsprocesser

  • Konfliktförebyggande arbete prioriteras i Sverige och globalt

Detta med hänvisning till text hämtad från det internationella ursprungsmanifest som formulerades 1915 i Haag där 1 136 kvinnor från olika länder samlades för att protestera mot första världskriget och för att studera samt undanröja grundorsakerna till krig:

”Vi kvinnor, samlade till internationell kongress, protestera mot krigets vansinne och fasor, då kriget innebär ett hänsynslöst offrande av människoliv och förstörande av så mycket, som mänskligheten under århundraden strävat efter att uppbygga. Denna internationella kvinnokongress bestrider antagandet att kvinnorna kunna skyddas under modern krigföring. Den uttalar den kraftigaste protest mot de avskyvärda oförrätter, för vilka kvinnorna falla offer under krigstid, och i synnerhet emot det fasansfulla våldförandet av kvinnor som åtföljer alla krig.”

Kongressen antog också ett uttalande med krav på att Sverige skyndsamt undertecknar FN:s konvention om förbud mot kärnvapen, och skriver bland annat:

”De humanitära katastrofala konsekvenserna av kärnvapen, i kombination med att riskerna för kärnvapenanvändning ökar, är ett säkerhetspolitiskt hot. Med den kunskap vi i dag besitter är valet att inte handla oacceptabelt.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV