Startsida - Nyheter

ILO vill se ett kvantsprång för jämställdhet i arbetslivet

”En framtid för arbete där kvinnor inte längre släpar efter män finns inom räckhåll men det kommer att krävas ett kvantsprång, inte bara tveksamma steg bit för bit, för att nå dit”, skriver FN:s arbetsorganisation ILO, som på kvinnodagen släpper en ny rapport som pekar ut riktningen.

Rapporten Ett kvantsteg för jämställdhet: För en bättre framtid för arbete för alla publiceras på Internationella kvinnodagen och är resultatet av fem års arbete inom ramen för ett jämställdhetsinitiativ inom ILO.

Där framgår att lönediskrimineringen inte minskat nämnvärt på 20 år. Globalt är lönegapet 20 procent i genomsnitt. Mammor ”bestraffas” lönemässigt medan pappor kan räkna med en bättre löneutveckling när de får barn. Skillnaden i sysselsättningsgrad mellan kvinnor och män har minskat med mindre än 2 procentenheter på 27 år. Samtidigt visar en enkätstudie som ILO gjorde 2017 att 70 procent av kvinnor föredrar att arbeta än att stanna hemma och män delar den strävan.

Skillnaden i andel som yrkesarbetar mellan kvinnor som har barn yngre än sex år och kvinnor utan barn ökade med 38 procent från 2005 till 2015, enligt rapporten. Den visar också att kvinnors underrepresentation på ledande poster har förändrats mycket lite på 30 år, och att kvinnor inte inte kan räkna med att deras utbildning ska löna sig i samma utsträckning som mäns.

Manuela Tomei, direktör för ILO:s avdelning för arbetsvillkor och jämstäldhet, konstaterar att omsorg är det största hindret för jämställdhet i arbetslivet. Kvinnor gör större delen av det obetalda hushållsarbetet och omsorg inom familjerna, mäns andel har endast ökat med 8 minuter per dag.

– Med den här förändringstakten kommer det att ta mer än 200 år att nå jämställdhet i tid spenderad på obetalt omsorgsarbete, säger Tomei, som samtidigt påpekar att det finns lagar och praktiker som förändrar dynamiken.

ILO-rapporten förespråkar en framtid för arbete där alla kan ge mer omsorg, ha mer tid för omsorg och där det finns inkluderande politik och strukturer för omsorg. En sådan framtid, där behovet av sociala skyddsnät och inom ramen för en sund makroekonomi, skulle i stor utsträckning skapa jobb, är slutsatsen:

”Med omfattande globala förändringar på gång – teknologiska, demografiska och klimatmässiga – uppmanar rapporten till större ansträngningar att engagera och stödja kvinnor genom förändringar i arbetet. Att öka kvinnors röst och representation kommer också vara avgörande för att säkerställa att andra delar av utvecklingen är sant effektiv”, skriver ILO.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV