Nyheter

Inga extra pengar till arbetslivets myndigheter i vårbudgeten

Minskad personalstyrka och färre inspektioner, hårdare prioriteringar, det blir konsekvenserna i och med att neddragningarna på såväl Arbetsmiljöverket som Arbetsförmedlingen kvarstår efter ändringarna i vårbudgeten. Detta till skillnad från Jämställdhetsmyndigheten och Delegationen mot segregation som får tillskott med motsvarande belopp som den klubbade höstbudgeten signerad M, KD och SD hade skurit bort, och kan fortsätta med sin verksamhet som planerat.

Arbetsmiljöverket hade inför vårbudgeten begärt ytterligare 31 miljoner kronor för nästa år, men tvingas nu till skarpare prioriteringar, enligt Erna Zelmin Ekenhem, Arbetsmiljöverkets generaldirektör.

– Det blir en tvärnit i verksamheten. Vi blir minutoperativa och får lösa de dagliga frågorna på bekostnad av att kunna planera det långsiktiga arbetsmiljöarbetet, säger Zelmin Ekenhem till tidningen Arbetarskydd.

Även på Arbetsförmedlingen har det funnits förväntningar om lättnader i och med vårbudgeten, men inte heller där görs några satsningar i nuläget. Aviserat varsel för 4 500 anställda kvarstår och omställningen kommer enligt myndigheten bli kostsam.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger till Fackförbundet ST:s tidning Publikt att hon har förståelse för att myndigheten och dess anställda behöver få veta vilken riktning Arbetsförmedlingen ska ta framöver.

– Jag känner brådskan, och besked kommer inom kort. Men det är viktigt att vi fyra partier är överens om svaren vi ger, så att det inte blir olika besked. Beskeden måste också vara hållbara, så att det inte blir några ändringar i efterhand.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV