På måndagen uppmärksammades World day for decent work för tolfte gången. Sofia Östmark, kanslichef på fackliga biståndsorganisation Union to union, konstaterar i ett inlägg att mer än hälften av världens arbetstagare har osäkra anställningar, ofta med dålig lön och begränsad tillgång till både utbildning och socialförsäkringar. Samtidigt som anständiga arbetsvillkor är ett av de särskilda målen för hållbar utveckling på FN-agendan, har det blivit livsfarligt i allt fler länder att organisera sig fackligt och höja rösten för förbättrade arbetsvillkor. Enligt världsfacket ITUC:s senaste rapport mördades mördades 53 fackligt aktiva i tio länder 2018, och rätten att organisera sig eller bilda en fackförening begränsas i allt fler länder.
”De kränkningar som sker är mycket oroande och en del av det krympande utrymmet som vi ser för civil samhället runt om i världen”, skriver Östmark, som också pekar på att investeringar i offentliga sektorn lyfts fram som avgörande för ett jämställt arbetsliv i årets ITUC-kampanj på World day of decent work:
”Det är yrken som är undervärderade och ofta karakteriseras av både låga löner och dåliga arbetsvillkor, där majoriteten av arbetstagarna är kvinnor. Och inte nog med att jobben har tuffa villkor, det obetalda omsorgsarbetet hemmavid görs till 70 procent av kvinnor. Behoven av investeringar i sektorn är stora samtidigt som potentialen för jobbskapande är enorm.”
Chidi King, jämställdhetsansvarig på ITUC, understryker i ett uttalande det ansvar världens regeringar tagit på sig genom den historiska #metoo-resolution som FN:s arbetsorganisation ILO antog i samband med 100-årsjubileet i juni:
”Utmaningen nu är att säkra bred ratificering och genomförande av konvention 190. Uruguay ser ut att bli första land att ratificera. Dessutom har, uppmuntrande nog, flera andra länder – Namibia, Sydafrika, Uganda, Belgien, Spanien, Frankrike och Irland – indikerat en önskan att ratificera konventionen så snart som möjligt. Fackförbund och allierade rörelser behöver återigen mobilisera för att säkerställa att det händer. Den 7 oktober, Världsdagen för anständigt arbete, enas fackförbund i att kräva alla omsorgsarbetares rätt till löner som går att leva på, lika lön för likvärdigt arbete och säkra, hälsosamma arbetsmiljöer fria från diskriminering, våld och trakasserier.”