Kaptenen Carola Rackete hjälteförklaras

Nätverket United against fascism har kallat det tyska flyktingskeppets kapten Carola Rackete för ”anti-populisthjälte” och uppmanar till internationellt stöd för henne.

Fartyget tillhör den tyska flyktingorganisationen Sea Watch. Kapten Carola Rackete har räddat 53 afrikanska flyktingar som gick ombord utanför den libyska kusten. Trots hot och order från italienska myndigheter förde Rackete de 40 som var kvar på skeppet, till italienska hamnen Lampedusa. Bland dem fanns tre gravida kvinnor och fyra barn, enligt människorättsorganisationer i Italien.

Medan Rackete möter stöd från italienska oppositionspartier har landets högerpopulistiska inrikesminister Matteo Salvini kallat räddningsprojektet Sea Watch och Carola Rackete för människosmugglare. I Tyskland är stödet för henne massivt, både politiker och kända artister har ställt sig bakom henne. I Italien hyllas kapten Rackete av flyktingorganisationerna som en hjälte som utmanat ultrahögerns minister Matteo Salvinis auktoritet, den regerande högerpopulistiska regeringen och dess inhumana flyktingpolitik.

”Den som räddar liv är inte en kriminell”. Med det som utgångspunkt har två tyska tv-personligheter startat en insamling för den ideella organisationen Sea Watch och Carola Racketes legala kostnader. Redan på måndagen hade en miljon euro samlats in.


Civil olydnad och moralisk handling

Söndagen 30 juni greps Rackete efter att de 40 flyktingarna efter 17 dagar ombord till slut tagits emot av mottagningscenter. Hon sade att hennes mål var att de utmattade och desperata flyktingarna skulle nå land och säkerhet. För Rackete handlar det om civil olydnad och moralisk handling. Hon har dessutom sagt att hon inte kunde lyda de order som kom från italienska myndigheter om att hon skulle föra tillbaka flyktingarna till Libyen. Därför vägrade hon i enlighet med havsrätten att samarbeta och vända när en italiensk polisbåt närmade sig för att stoppa fartyget och istället fortsatte hon till hamnen.

– Från en legal synvinkel var dessa personer på flykt från ett land i krig, lagen tillåter inte att föra dem tillbaka dit, anser Carola Rackete.


Räddningsfartyget Sea Watch 3. Foto:Sea Watch


Enligt räddningsorganisationen Sea Watch är kaptenen föremål för utredning för att ha bistått illegal invandring och olaglig inresa i Italiens territorialvatten. Anklagelser som innebär fängelsestraff och böter.

– Jag är villig att ta konsekvenserna av mina beslut, som det förväntas av en kapten, anser Carola Rackete enligt Sea Watch.

– Vi är stolta över vår kapten, hon gjorde precis det rätta. Hon följde havsrätten och förde människor till säkerhet. I stället för henne bör Matteo Salvini undersökas för kidnappning och kränkning av internationell rätt. Alltför ofta har han fegt undvikit åtal genom att räkna med sin immunitet i riksdagen, säger Sea Watch ordförande Johannes Bayer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV