Konstmusiksystrar komponerar och startar fanzine

Konstmusiksystrar är ett feministiskt nätverk som under två års tid undersökt slumpen som metod för programläggning av konstmusik inom ramen för projektet I slumpens tjänst. Tankar och idéer kring projektet samlas nu i ett fanzine släpps på Rönnells antikvariat den 14 maj.

Enligt Anna Jakobsson, projektledare, har responsen varit både skeptisk och nyfiken:

– Vi har velat synliggöra maktstrukturer och problematisera idén om konstnärlig kvalitet. Tidigt i projektet märkte vi att det inte finns ett språk för att prata om det här. Fanzinet blir ett sätt att öppna för dialog, säger hon i ett pressmeddelande.

I samband med fanzine-släppet kommer Konstmusiksystrar att samtala med tongivande representanter för musiklivet, däribland Jenny Sunesson, lektor i audiell media vid Stockholms konstnärliga högskola, Leo Correia de Verdier, tonsättare och styrelseledamot i Kvast (Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare), samt Fredrik Andersson, programchef på Stockholms konserthus.

– Vi ställer oss kritiska till den kompis-korruption och elitism som präglar konstmusikscenen. Det här påverkar musiken såväl som våra liv. Branschen behöver gruppterapi, säger Marta Forsberg, kompositör och en av initiativtagarna till Konstmusiksystrar.

I veckan meddelade Konstmusiksystrar också att nätverket beviljats stöd från Kulturrådet. Detta för att göra sitt första beställningsverk. Komponerar gör Ylva Fred, Alexandra Nilsson, Kajsa Magnarsson, Madeleine Jonsson Gille och Catharina Backman. Verket kommer att uruppföras av Blåsarsymfonikerna under ledning av dirigent Cathrine Winnes på en konsert tillägnad kompositören och musikern Clara Schumann i samband med 200-årsjubileet den 21 september.

”Arbetsnamnet Är jag den enda? – En korrespondens med Clara Schumann går i dialog med föreställningen om att det inte finns eller har funnits kvinnor som komponerar”, skriver systrarna på sin Facebooksida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV