Startsida - Nyheter

Nytt avtal ger EU:s gränsbyrå Frontex rätt att agera i Albanien

I ett nytt statusavtal, som ministerrådet tagit fram och som godkänts av EU-parlamentet, formaliseras samarbete kring gränsövervakning. Förslaget presenterades i parlamentet av Bodil Valero, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

Malin Björk (V) är kritisk till avtalet, som ger EU:s gränsbyrå Frontex möjlighet att gå in i Albanien för att stoppa migranter från att ta sig till EU.

– Jag tycker att det är märkligt att Valero sätter sitt namn på ett förslag som ger EU:s gränspolis rätt att verka utanför EU, allt i jakten på att hindra fler människor från att komma till EU. Det är inget Vänsterpartiet kan stödja, säger hon.

EU har förhandlat fram liknande avtal med andra länder på Västra Balkan, men detta är det första som Europaparlamentet fått tycka till om, rapporterar Europaportalen. I artikeln förklarar Valero Miljöpartiets ställningstagande.

– Till skillnad från informella migrationsöverenskommelser som EU har med länder utanför unionen, som med Turkiet, ska statusavtalen formalisera samarbeten kring gränsövervakning och skapa insyn kring hur Frontex personal arbetar, säger Bodil Valero, som menar att ribban nu satts högre inför kommande överenskommelser än vad som blivit fallet utan EU-parlamentets påverkan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV