Startsida - Nyheter

Kritik mot Sveriges kvinnolobby för hantering av könsidentitet

I ett öppet brev till Sveriges kvinnolobby hävdar LSU, som samlar Sveriges ungdomsorganisationer, transpersoners rätt att själva få avgöra sin könsidentitet. LSU kritiserar, med hänvisning till kvinnolobbyns årsmöte den 23 april, hanteringen av styrelsekandidaten Signe Krantz. Krantz nominerades av Maktsalongen, men drog tillbaka sin kandidatur under årsmötet, där hon inför deltagarna förklarades icke valbar. Maktsalongen valde efter detta att lämna Sveriges kvinnolobby.

”Att valberedningen, utan Signe Krantz vetskap, tagit reda på hennes juridiska kön är kränkande. Att detta sedan skulle göra en kvinna icke valbar är direkt transfobiskt. En persons juridiska kön säger ingenting om personens identitet. Det juridiska könet bestäms av Socialstyrelsens Rättslig råd efter en långdragen process som är en kvarleva från tvångssteriliseringarna som upphörde 2013. En persons könsidentitet däremot, avgörs av personen själv. Istället för att se till en persons könsidentitet väljer Sveriges Kvinnolobby att utgå från Socialstyrelsens rättsliga råd. Detta menar vi är beklagligt, felaktigt och på inga sätt neutralt”, skriver LSU.

De förklaringar som Sveriges kvinnolobby gett med anledning av Maktsalongens tidigare kritik ursäktar inte hanteringen enligt LSU, som nu uppmanar paraplyorganisationens 45 medlemsorganisationer att aktivt ta avstånd och kräva både ursäkt och åtgärder:

”Aldrig ska en civilsamhällesorganisation ifrågasätta en persons identitet och avsikter. Vi ska vara en fristad som skyddar individer och deras rättigheter. För om inte vi, vem? Från en rörelse till en annan, LSU – Sveriges ungdomsorganisationer”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV