Nyheter

Kvinnofientlig sedvänja i Indien permanent kriminaliserad

Sedan juli är så kallad trippel talaq permanent kriminaliserat i Indien. Det är en sunni-islamsk praktik där det räckte med att maken tre gånger uttalade det arabiska ordet för skilsmässa, talaq, för att skilsmässan skulle vara ett faktum.

Zakia Soman är medgrundare av den muslimska kvinnorörelsen BMMA i Indien, som varit en ledande röst i kampen mot trippel talaq. 2012 höll BMMA det första nationella mötet med fokus på trippel talaq, och bjöd in 500 kvinnor från hela landet som berättade om sina erfarenheter.

Mötet gav kraft åt BMMA:s kamp för en lagändring, samtidigt som fundamentalister hotade, trakasserade och bedrev smutskastningskampanjer mot kvinnorättsaktivister som Zakia Soman. De fick höra att kvinnor inte hade mandat att tala om islam. Men kampen fortsatte och BMMA är inte ensamma, utan ingår i Musawah, en internationell organisation som främjar en rättighetsbaserad förståelse av islam, och samlar muslimska kvinnorättsaktivister i 40 länder.

– Jag växte upp med idén om en gud som är rättvis och ett islam som är rättvist. Jag växte upp i absolut vetskap om att diskriminering av kvinnor inte var islam – det var kultur, det var tradition, säger Zainah Anwar, Musawahs generalsekreterare och medgrundare.

Samarbetet och utbytet av erfarenheter har haft stor betydelse i kampen mot den 1 400-åriga sedvänjan som lämnat kvinnor utan rättigheter och ofta utan egendom, hem eller inkomst, konstaterar den ideella stödorganisationen Global fund for women.

Kvinnorättsaktivisternas arbete med att dokumentera och sprida information om konsekvenserna av trippel talaq fick stor påverkan på opinionen och ledde till att högsta domstolen i Indien 2017 förklarade dess användande olagligt. En tillfällig förordning infördes som förbjöd trippel talaq, och gjorde dess praktik straffbar med tre års fängelse. I slutet av juli 2019 blev förordningen permanent efter en omröstning i Indiens parlament. Beslutet har överklagats av fundamentalistiska krafter, som menar att det strider mot muslimska mäns rättigheter, men kvinnorättsaktivisterna kommer att ta den striden också:

– Att ge upp nu, vore ett historiskt misstag, säger Zakia Soman.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV