Startsida - Nyheter

Kvinnorättsaktivister torteras i saudiska fängelser

Amnesty international har dokumenterat hur aktivister i Saudiarabiens Dhahban-fängelse utsatts för sexuella trakasserier, tortyr och andra former av misshandel. Bland dem ett antal kvinnor. Enligt vittnesmål som nått Amnesty hade de fängslade aktivisterna upprepade gånger torterats med elektriska stötar och spöstraff, vilket gör att vissa inte kan gå eller stå ordentligt.

Saudiarabiens medieminister har kallat Amnesty international och andra människorättsorganisationers rapporter om tortyr och sexuella trakasserier för ”grundlösa”. I december 2018 fick Amnesty international information om att den saudiska regimens kommission för mänskliga rättigheter (HRC) hade träffat de fängslade kvinnorna och ifrågasatt deras vittnesmål om tortyr.

Tre brittiska parlamentariker, som tillsammans med framstående advokater ingått i en granskningskommitté, bekräftade på måndagen trovärdigheten i rapporterna som visar att de fängslade kvinnorna i Saudiarabien har torterats. Enligt de brittiska parlamentarikerna ligger ansvaret för vad som är sannolikt en kränkning av internationell rätt på de saudiska myndigheternas högsta nivå.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV