Kvinnors rösträtt 100 år

Det var den 24 maj 1919 som kvinnors rösträtt klubbades igenom i Sveriges riksdag. Med anledning av jubileet skänker Riksbankens jubileumsfond (RJ) en antologi som samlar kunskap om den demokratiska kampen, utvecklingen och framtiden till alla som kan ladda ner den. Boken kommer att skickas ut till alla skolbibliotek och lärare kan beställa ett tryckt exemplar från Makadam förlag.

RJ konstaterar i ett pressmeddelande att vad som kallas den allmänna rösträttens införande nu firas ”i en tid då det världspolitiska läget är instabilt, internationella samarbetsorgan prövas och demokratins principer ifrågasätts av olika extrema politiska och religiösa rörelser”. Det är i ljuset av detta, och för att den svenska demokratin fortfarande har brister, som minnet av kampen för rösträtten får sin betydelse, menar RJ.

Antologin Rösträttens århundrade: Kampen, utvecklingen och framtiden för demokratin i Sverige är sammanställd av mediehistorikern Ulrika Holgersson och statsvetaren Lena Wängnerud med ett både folkbildande och fördjupande syfte.

– Vi hoppas att detta inte bara ska öka kunskapen om historien, utan också fördjupa kännedomen om vår egen tid och ge bättre möjligheter att spana in i framtiden, säger Marika Hedin, RJ:s vd.

Sveriges radio sänder med anledning av rösträttsjubileet ”Eld och glömska åt dessa rader”, en serie i tre delar om den kvinnliga rösträttens genomförande i Sverige. Utbildningsradion har också tagit fram program på temat, både angående rösträtten och användningen av densamma på söndag, i EU-valet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV