I rapporten Stanna eller gå? SwAge-modellen = hållbart arbetsliv för alla åldrar har Kerstin Nilsson, professor i folkhälsovetenskap, undersökt vad som krävs för att fler ska kunna och vilja arbeta längre. Rapporten visar att den som upplever att arbetet är skadligt för hälsan sällan är särskilt mottaglig för att ekonomin drabbas negativt av ett tidigt pensionsuttag. Därför behövs ett helhetsgrepp kring olika faktorer som påverkar förmågan och viljan att stanna i arbetslivet, menar Kerstin Nilsson, och föreslår bland annat:
-
Fysisk träning på arbetstid eller som en del av arbetstidsförkortning för att reducera effekterna av den extra belastning som personal (i hög utsträckning kvinnor) utsätts för i så kallade kontaktyrken.
-
Utökade möjligheter för seniorer att styra eller förkorta sin arbetstid.
-
Utveckla företagshälsovårdens roll och ansvar.
-
Öka kunskapen om senior arbetskraft hos arbetsmarknadens aktörer och i utbildningars innehåll.
-
Större möjligheter till uppdatering av kunskap.
-
Större möjligheter till omställning.
-
Underlätta för äldre att starta eget företag.
-
Anpassa arbetets innehåll efter människors förutsättningar.
– Den modell för hållbart arbetsliv som presenteras i rapporten och de möjliga åtgärder som Kerstin Nilsson lyfter till delegationen utgör ett intressant underlag för oss att diskutera i det fortsatta arbetet, säger Anna Hedborg, ordförande för Delegationen för senior arbetskraft, som regeringen tillsatte 2018.
Rapporten är den femte som tagits fram för att utgöra underlag till delegationens arbete. Sammanlagt kommer ett trettiotal rapporter att tas fram inom ramen för detta och finnas tillgängliga på delegationens hemsida.