Långt kvar till målet om jämställdhet för alla EU-länder

I pressmeddelandet från EU:s jämställdhetsinstitut Eige beskrivs stegen mot jämställdhet fortsätta ”i snigelfart”. Sedan 2017 har index stigit med endast en poäng till 67,4. Den siffran rymmer en stor variation mellan EU:s medlemsländer och mellan kvinnor inom länderna. Sverige är enligt Eige:s index närmast jämställdhet med 83,6 poäng, därefter Danmark med 77,5 poäng. Störst förbättringar har skett i Portugal och Estland, med 3,9 respektive 3,1 poäng. I botten på listan finns Grekland och Ungern.

Den senaste rapporten lyfter för första gången situationen för hbtq-personer, samt romska och muslimska kvinnor, i områden där statistik finns tillgänglig. Några nya underlag gällande mäns våld mot kvinnor har inte funnits att tillgå. Den första stora studie som EU:s människorättsbyrå FRA gjorde 2014 visade att de länder med högst jämställdhetspoäng också var de där våldet mot kvinnor var som mest utbrett.

Eige konstaterar att EU upplever ett pågående bakslag när det gäller kvinnors rättigheter och jämställdhet. 2017 antog EU-parlamentet en resolution om att ratificera Istanbulkonventionen, som innebär ett juridiskt bindande åtagande att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor. Men anti-genusrörelser har i flera länder gjort motstånd mot konventionen, vilket enligt Eige både har förhindrat ratificeringen och underminerat politiska och juridiska ansträngningar för att bekämpa våldet. Eige konstaterar också att det är hbtq-personer, särskilt transpersoner, som löper störst risk att utsättas för våld.

Från och med 2020 kommer uppdateringar av Eige:s jämställdhetsindex att göras varje år med ett tema som kopplar jämställdhet till ett utvalt ämne. Tema för rapporten 2019 har varit det som i Sverige brukar kallas livspusslet och 2020 kommer temat att vara digitalisering och framtidens arbetsliv.

– Vi rör oss i rätt riktning, men är fortfarande långt från mållinjen. Vårt index, som fastställer ett riktmärke för jämställdhet i EU, visar att nästan hälften av alla medlemsstater ligger under 60 poäng. Då det nya Europaparlamentet och den nya kommissionen utformar och förnyar EU:s prioriteringar för nästa strategiska ram är det av avgörande betydelse att jämställdhet mellan kvinnor och män tar fart, säger Virginija Langbakk, direktör för Eige.

2009-2015 hade EU en jämställdhetsstrategi, med mål för vad medlemsländerna skulle jobba med under mandatperioden. Den EU-kommission som suttit 2014-2019 antog dock ingen ny strategi för jämställdhetsarbetet inom unionen. Hur det blir med den nya kommission som just tillträtt återstår att se.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV